Författaren Magnus Västerbro skriver en bok om Sverige under Karl XII. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Magnus Västerbro släpper bok om Karl XII:s tyranniska styre

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Tre år efter genombrottet med ”Svälten” kommer Magnus Västerbro med sin mest ambitiösa bok hittills. Katastrofen som drabbar det svenska folket den här gången är ingen sjukdom eller hungersnöd – det är Karl XII och hans storhetsvansinne.

I ”Tyrannens tid” berättar Magnus Västerbro om Sveriges ur-trauma – det är berättelsen om slutet på vårt rikes ”fornstora dar”, om hur lilleputtlandet i norra Europa, som mot alla odds blev en stormakt, gjorde allt för att så förbli genom ett hopplöst krig. Det är berättelsen om Karl XII och hans tid – men främst är det, som alltid hos statareättlingen Magnus Västerbro, berättelsen om folket, om drängar, pigor och backstugusittare som fick lida av kungens nycker.

– Det är den samhällsgruppen som min släkt kommer ifrån. På sätt och vis skriver jag om min egen släkthistoria. Jag hade inte varit greve på ett slott om jag levt förr i tiden. Jag hade varit en backstugukärrings son som fått pesten, svultit ihjäl eller skickats ut i ett krig och dött i difteri under en marsch i Polen.


ANNONS


Så var det – endast en bråkdel av alla som tvingades ut i Stora nordiska kriget (1700–1721) fick återse sitt hem. Alla visste vad det betydde att bli soldat och somliga blev galna när de blev inkallade. Magnus Västerbro berättar om en bonde som först lyckas undkomma krigstjänst, men sedan likväl inkallas. Han bränner ned sin gård, skjuter sin fru och ändar sedan sitt eget liv.

– Det är förvisso ett extremfall, mer vanligt var att man högg av fingrar eller en hel hand för att slippa kriget. Det är svårt att inte bli berörd.

Upplagt för Västerbrofejden?

Få svenska kungar är så omdiskuterade som Karl XII – till och med Voltaire skrev en bok om honom. När han kritiseras är det många som osäkrar sina revolvrar. Strindbergsfejden 1910 är det mest kända bråket, men så sent som 2005 blev det gruff när Ernst Brunner utmålade honom som psykopat i boken ”Carolus Rex”.

– Brunner var lite väl vild, det blev ju löjligt. Jag har försökt skildra Karl XII mer nyanserat, även om jag beskriver honom som en tyrann vars högmod och vilja resulterade i att landet utarmades och folket led, och som envist fortsatte att utkämpa ett meningslöst krig mot allas vilja.

ANNONS

Magnus Västerbro har ingen lust att bråka om vem Karl XII egentligen var. Samtidigt räknar han med att vissa nog lär bli arga på hans bok.

– Det finns många som är väldigt pålästa och som anser att all kritik av Karl XII är historielös. Man behöver på inga sätt vara knäpp för att hävda det. Man kan argumentera för att han var en tidstypisk härskare, eller en upplysningsman som ville skapa en bättre värld genom att peka med hela handen. Men det är lite väl förskönande.

Magnus Västerbros magnum opus

Magnus Västerbro slog igenom 2018 med boken ”Svälten”. Allt förändrades över en natt och läsarna fick även upp ögonen för hans bok ”Pestens år” som hade publicerats 2016.

Att just ”Svälten” slog, tror Magnus Västerbro, handlade om tajmning; den kom efter den rekordvarma sommaren och i samma veva började man på allvar tala om klimatkrisen.

– Sedan dess har jag kunnat vara författare på heltid. Det är en dröm som har gått i uppfyllelse. Jag har aldrig haft några andra drömmar.

Magnus Västerbros historieintresse föddes i tidiga tonåren. Då var det som så ofta krigiska stormakter som lockade: Romarriket, Alexander den store, Brittiska imperiet, Tyskland under andra världskriget – och inte minst Karl XII och hans karoliner.

– Sedan tog intresset andra vägar. Jag blev mer nyfiken på hur människor levde och tänkte förr i tiden, hur de upplevde världen.


ANNONS


”Svårt att gå i gång på Gustav III”

”Tyrannens tid” är Magnus Västerbros mest ambitiösa bok hittills.

– Jag har tänkt skriva den länge. De tidigare böckerna har lett fram till den här boken. Det är kulmen på ett stort projekt. Det känns skönt, men också tomt. Jag är en rastlös person, vad ska jag göra nu?

Ja, vad ska Magnus Västerbro göra nu? Kanske skriva den där biografin över Gustav III som han fick frågan om att författa.

– Nej, biografier är ofta begränsade i formen. Jag har även väldigt svårt att gå i gång på Gustav III och hans tid. Jag förstår inte kulten kring honom. Det är något med den där tiden som jag har svårt för. De hade så löjliga kläder.

Kanske är det dags att ge sig i kast med en historisk roman igen? Han gjorde ett försök för ett par år sedan, då skrev han fiktion utifrån den sanna historien om en förlupen svensk i 1700-talets Sydafrika.

– Jag bottnade aldrig riktigt i den historien. Men jag skulle gärna ge mig på fiktionen igen och släppa loss lite mer. Det vore skönt att kunna ha ett friare förhållande till mina källor än vad jag har nu.

Text: Viktor Andersson/TT

Fakta: Magnus Västerbro

Född: 1971 i Malmberget. Flyttade som barn till Luleå – en stad han lämnade så fort han fick chansen. I vuxen ålder gick flytten först till Umeå, därefter till Göteborg och slutligen till Stockholm.

Bor: Kungsholmen, Stockholm.

Familj: Fru och två döttrar.

Bakgrund: Jobbade länge som journalist, men tyckte aldrig att det var särskilt roligt. Det var stressigt och socialt krävande – och man fick aldrig fördjupa sig i något. Debuterade som författare 2015 med 101 historiska händelser: en annorlunda världshistoria. Fast den ”riktiga” debuten kom först 2016 med Pestens år, den boken följdes 2018 av Svälten. Boken blev hans genombrott och han tilldelades även Augustpriset för årets bästa fackbok.

Aktuell med: Boken Tyrannens tid – Om Sverige under Karl XII som utkommer den 29 juli.

Kuriosa: Västerbro är ett taget namn. Han och hans fru tog namnet efter Västerbron i Stockholm när de gifte sig.

Gör i sommar: Hänger på sommarstället i Roslagen och försöker komma på vad han ska skriva härnäst.

(TT)

Ny bok av Magnus Västerbro

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 30-tal titlar däribland Eldbarnet av Elisabeth Berglund och debutromanen Yani av Nora Khalil samt fackboken Undervisa på yrkeshögskolan. En handbok av Mikael Wirén.

🎂 Födelsedagar: Norske författaren Jostein Gaarder är född den 8 augusti 1952 och har på svenska bland annat gett ut Anton och Jonatan, genombrottet Spelkortsmysteriet och inte minst Sofies värld (som översatts till 53 språk och sålts i 26 miljoner exemplar och som blev världens mest sålda bok 1996 och även filmatiserades med Tomas von Brömssen i en av huvudrollerna).

🐱 Många dagar att fira: Internationella orgasmdagen, Internationella kattdagen och Lyckans dag. Några snabba sökningar på Boktugg hittar vi dessa passande titlar: Kattkalender 2023, Åtta små kattungar av Lisen Adbåge och Ulf Nilsson samt Kom du? : alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck.Damfotbollsboksboom. Efter att Englands damer vunnit EM i fotboll förväntar sig förlag och agenter ett ökat intresse för böcker om damfotboll. ”Spelarna har verkligen slagit igenom. De är odödliga. De kommer att minnas likt 1966 års herrlag”, säger Huw Armstrong, editorial director at Hodder & Stoughton till The Bookseller. Han förväntar sig biografier eller memorarer från flera av de engelska spelarna. En barnbok som kan få ett lyft av EM-succén är How to be a Footballer and Other Sports Jobs av tidigare landslagsspelaren Rachel Yankey.

🔖 Familjelästräning. Projektet ”Familjen läser” i Helsingborg ger barn till lågutbildade (och i vissa fall inte läskunniga) föräldrar lästräning i förskolan, innan de börjar förskoleklass, skriver HD. Man använder metoden Läsklar. Det unika är att man jobbar med läsutveckling för såväl barnen som deras föräldrar.

📚 Chick lit åldras. Marian Keyes anses ofta vara en av chick lit-genrens grundare, men det är inte en stämpel hon tycker om, säger hon i en intervju med Kulturnyheterna. Hon är aktuell med Ett oväntat val, uppföljaren till bästsäljaren En oväntad semester som kom för 25 år sedan. Säger vi förresten chick lit idag eller har denna genre försvunnit in i feelgood och romance?

Storytels topplista för vecka 31-2022.

🎧 Storytel-topplista. Förra veckan (1-7) augusti var Sjöjungfrun av Anki Edvinsson, uppläst av Maria Lyckow (Norstedts) den mest lyssnade och lästa boken på Storytel. Resten av topplistan (där Anki även har en bok på 8:e plats):
2. Dyningar, Elinor Kapp, uppläst av Gunilla Leining, Bokfabriken
3. Hanteraren, Mats Ahlstedt, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokfabriken
4. Profeten och idioten, Jonas Jonasson, uppläst av Stefan Sauk, Bokförlaget Polaris
5. Det andra arvet, Malin Sanglert, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokfabriken
6. Fröken Perfekt, Maria Parkhede, uppläst av Sofia Berntson, Lind & Co
7. Gröna oliver, hönshus och en grekisk gård, Maria Fallström, uppläst av Callin Öhrvall Delmar, Lind & Co
8. Snöängeln, Anki Edvinsson, uppläst av Maria Lyckow, Norstedts
9. Den fjärde doktrinen, Denise Rudberg, uppläst av Marie Richardson, Bookmark Förlag
10. Tre små apor, Leffe Grimwalker, uppläst av Gunilla Leining, Storytel Original


Uppdateras under dagen …