Författaren Jennifer Anglade Dahlberg. Foto: Stefan Anderson

5 feelgoodböcker med svarta huvudkaraktärer – Jennifer Anglade Dahlberg tipsar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren Jennifer Anglade Dahlberg lyfter fram det svarta perspektivet i feelgoodgenren och tipsar här om fem favoritböcker.

I juni 2021 släpps Sommaren på Nornö (Norstedts), en frisk fläkt inom den svenska feelgoodgenren då den är skriven av den svarta författaren Jennifer Anglade Dahlberg och dessutom kretsar kring en svart huvudperson.

Böcker med svarta karaktärer är ofta fokuserade på fattigdom, kamp och förtryck, menar Jennifer Anglade Dahlberg. Hon saknade hela spektrumet av den svarta upplevelsen som speglar så mycket mer: kärlek, triumfer och vänskap. 

Sommaren på Nornö handlar om ursprung, identitet och om komplicerade mor-dotter-relationer. Och om hur skuld kan påverka våra liv mer än vi tror. Ljudboken inläst av Rachel Molin släpps samtidigt som den tryckta boken.

Jennifer Anglade Dahlberg är uppvuxen strax utanför New York City. Hon har tidigare gett ut två romaner. Den första, Uptown & Down, är utgiven av Penguin/NAL 2005, och hennes andra roman Lagging Indicators gav hon ut själv 2018. Hon bor sedan många år tillbaka i Stockholm med sin man och två barn.

Här är Jennifers tips på andra feelgoodböcker med svarta huvudpersoner (omslag saknas tyvärr i databasen för äldre titlar):

När Stella fick tillbaka lusten av Terry McMillan

”Varm relationsroman. McMillan är drottningen i den genren bland svarta författare. Hon revolutionerade uppfattningen om svarta karaktärer genom att bredda deras berättelser från trauma och kamp till en där deras professionella liv, vänskap, kärlek och glädje stod i centrum. Medelklassens svarta kvinnor kunde identifiera sig i hennes värld där de var fria att uppleva livets hela spektrum.”

En halv värld bort av Mike Gayle

”Gayle är en av få män som skriver feelgoodböcker och han gör det mästerligt. De två tydligt olika huvudkaraktärerna och deras inre konflikter är så välskapade att det känns som man känner dem personligen. Utöver det hanterar Gayle ras- och klassfrågor på ett nyanserat sätt. En oerhört sympatisk berättelse som fick mig att bli tårögd.”

En halv värld bort

En halv värld bort

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-10-23
  • ISBN: 9789113097411

Dina händer var fulla av liv av Suad Ali

”En privilegierad somalisk kvinna tvingas fly från sitt hemland och söka asyl i Sverige där hon måste anpassa sig till en ny livssituation. Vackert språk, bildlika miljöbeskrivningar, oförglömliga karaktärer, och Ali väcker viktiga samhällsfrågor. Tung handling men samtidigt hoppfull genom den starka protagonisten. En klar favorit som borde läsas av alla!”

Dina händer var fulla av liv

Dina händer var fulla av liv

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-09-16
  • ISBN: 9789113103693

Vår bästa tid av Kiley Reid

”Omtalad debutroman om en svart barnflicka i tjugoårsåldern som blir felaktigt misstänkt för kidnappning och hennes vita arbetsgivare som pinsamt försöker vara hennes vän. Många besvärliga scener och avslöjande ögonblick. Reid skiljer deras värld och motivationer med en vass och engagerande penna.”

Vår bästa tid

Vår bästa tid

Hjärtlinjer av Brit Bennett

”Berättelsen om ljushyade svarta tvillingsystrar där en väljer att ’passera’ och leva som vit. En generationssaga som lyfter fram det känsliga ämnet av ’colorism’ i det svarta samhället. Romanen utforskar identitet, hemligheter och konsekvenser. Provocerande med många vinklar. Bennett utmanar läsare att ifrågasätta vad som klassificeras som ’normen’ och uppmanar en att bli den man är.”

Hjärtlinjer

Hjärtlinjer

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.