Sune: Uppdrag Midsommar sist ut av tre filmer med Elis och Lily i rollerna

Elis Gerdt och Lily Wahlsteen, Sune och Sophie
Elis Gerdt och Lily Wahlsteen har spelat in tre "Sune"-filmer tillsammans. Foto: Christine Olsson/TT.

Efter fem år och tre filmer tillsammans är det dags för Elis Gerdt och Lily Wahlsteen att ta farväl av Sune och Sophie.
Det känns väldigt sorgligt och tråkigt, säger Lily Wahlsteen.

Katastrofen är ett faktum när Sophie gör slut med Sune – bara några dagar före midsommar. Men Sune bestämmer sig för att vinna tillbaka sin kärlek, till hjälp har han sin lillebror Håkan och några passande romantiska komedier – men om det verkligen ska gå vägen måste han också jobba på sin personlighet.

”Sune – Uppdrag: Midsommar” avslutar den senaste trilogin om den folkkäre tjejtjusaren Sune. Både Elis Gerdt och Lily Wahlsteen tycker att det känns lite sorgligt att ha spelat in den sista filmen med rollerna som de har levt med så länge.

– Det har varit en jättestor del av båda våra liv, så det känns både tråkigt och naturligt att det tar slut. Allt har ju sin tid, säger Elis Gerdt.

Vuxit upp med rollerna

Lily Wahlsteen är dock övertygad om att de kommer att ses igen.

– Det känns inte som att det är slut här. Jag tror att vi kommer att mötas i produktioner längre fram också. Men det var speciellt just med Sune att få möta alla de här människorna i tre filmer. Det är inte så ofta att alla som man arbetat med tidigare möts igen, säger hon.

När Gerdt och Wahlsteen provspelade för sina roller var de i tioårsåldern. Nu har de hunnit bli 14 och 15 år gamla – och parallellt har även deras rollfigurer vuxit upp och blivit lite äldre.

– Genom alla de tre filmerna så får man se hur vi unga skådisar utvecklas, både våra karaktärer men också som skådespelare. Man får följa Sophie och Sunes resa, säger Lily Wahlsteen.

– Det är en väldigt karaktärsinriktad film, men också väldigt rolig. Man ser hur alla förändras. Som Sune, som måste börja tänka på vad Sophie tycker och så, säger Elis Gerdt.

Efter åren som Sophie i filmerna blir Lily Wahlsteen ofta igenkänd på stan, berättar hon.

– Jag var på Gröna Lund häromdagen och då kom det fram fyra olika gäng med småtjejer, och en kille. När någon märkte att någon annan ville ta en bild kom det bara fler och fler, säger hon.

Traditionellt statisk

Filmens regissör Erland Beskow tycker att det är just figurernas utveckling som särskiljer den här berättelsen från många tidigare Sune-historier.

– Traditionellt har Sune varit en medelpunkt för allt, men samtidigt har han varit lite statisk dramaturgiskt. Här utvecklas han, och även Sophie får ta större plats. Och de är ju äldre nu. Den här filmen handlar mycket mer om relationer än tidigare, säger han.

Sedan Sunes upphovsmän Anders Jacobsson och Sören Olsson debuterade som författare för snart 40 år sedan har flera generationer barn vuxit upp med böckerna samt flera omgångar med långfilmer och tv-serier.

Erland Beskow tror att det är vardagligheten i berättelserna som har gjort Sune så långlivad.

– Det finns något ganska allmängiltigt i att det är en ganska vanlig familj som råkar ut för knasiga saker. Det är ingen extrem familj, men det är historierna som får det att leva, säger han.

Fler inspelningar på tur

För Lily Wahlsteen känns det självklart att satsa på skådespeleriet även i framtiden. I sommar och i höst väntar flera inspelningar.

– Redan första gången jag gjorde audition när jag var sju år kände jag att det är det här jag vill göra hela mitt liv, säger hon.

Elis Gerdt är inte lika säker.

– Jag vet inte, jag har inte tänkt på det så mycket. Det ska verkligen bli skönt med sommarlov.

”Sune – Uppdrag: Midsommar” har biopremiär idag den 11 juni.

Text: Björn Berglund/TT

Ny Sune-bok i september

I september släpps en ny bok – Sune Bestman som är baserad på filmen med samma namn, som hade premiär 2019.

Sune Bestman

Sune Bestman

  • Förlag: B Wahlströms
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-09-17
  • ISBN: 9789132214417
Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

”Sune – Uppdrag: Midsommar”

Regi: Erland Beskow

Manus: Thobias Hoffmén, Sören Olsson, Christoffer Sandler

Medverkande: Elis Gerdt, Lily Wahlsteen, Sissela Benn, Fredrik Hallgren, Tea Stjärne, Baxter Renman, Olle Sarri, Sanna Sundqvist med flera

Handling: Sune och Sophies familjer ska precis åka bort och fira midsommar tillsammans när Sophie gör slut. Sune bestämmer sig för att vinna tillbaka Sophie genom att fira en riktigt romantisk midsommar med henne.

Premiär: 11 juni 2021

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL