Lee Child: Ljudböcker kommer att bli enormt stort i framtiden

Författaren Lee Child ska lämna över Jack Reacher-serien till sin lillebror Andrew. Foto: Sigrid Estrada.

Bästsäljande författaren Lee Child tror att de allra flesta kommer att välja att lyssna på böcker i framtiden. ”Det blir framtidens massmedium”, säger han.

– Min långsiktiga känsla fundamentalt för bokbranschen är att det alltid finns ett omättligt behov av berättelser. Frågan är hur de kommer att levereras. Just nu ser vi två förflyttningar. Den första är till long form narrative för tv och den andra, som jag tror kommer att bli enorm i framtiden, är ljudböcker, säger Lee Child i en intervju med podcasten Writers, Ink.

Han menar att vi kommer att återvända till förhistoriska vanor. Berättelser har alltid varit livsviktiga för homosapiens men under större delen av tiden har de förmedlats muntligen.

– Människor som du och jag hade suttit på marken i en grotta och lyssnat till en historieberättare. Vi gjorde det i hundratusen år, och vanliga människor som du och jag har bara läst själva i runt 150 år. Så det här är en väldigt kort avvikelse, att läsa från en boksida.

Han förklarar att vad vi nu har är en eller två generationer, ständigt med hörlurar och en mobiltelefon, som är ytterst vana vid att ladda ner filer konstant.

– Jag tror att vi kommer att återvända till ljudböcker, vilket självklart fortfarande kommer att kräva skrivande men kanske på ett lite annat sätt. Jag tycker att ljud serveras bättre på ett aningen annorlunda sätt än text på en boksida. Men jag tror det kommer att bli framtidens massmedium, vilket egentligen inte blir så annorlunda.

Han säger att han inte bryr sig om hur någon hör hans berättelser och att förlaget kan anlita Scarlett Johansson för att viska den i lyssnarens öra. Så länge de tar del av berättelsen.

– Jag tror vi kommer att få se en ”shake up” när det gäller uttrycksmedlet. Storytelling kommer alltid att vara evig. Men vi måste vara smidiga när det gäller uttrycksmedlet och vi (författarna) måste vara tuffa nog att se till att få en bra deal. Tillbaka till Mystery Writers of Americas uppdragsbeskrivning: Brott lönar sig inte … tillräckligt. Jag klarar mig, men nya författare och midlist-folket behöver hjälp och stöd, säger Lee Child.

Lee Child är just nu aktuell med en ny Jack Reacher-thriller, Vaktposten (finns givetvis som ljudbok även på svenska), som är unik eftersom det är den första han skriver tillsammans med sin lillebror Andrew Grant som på sikt ska ta över hela serien under namnet Andrew Child. Lee Child är också ett taget författarnamn, egentligen heter han Jim Grant.

I intervjun berättar Lee Child att han läser uppåt hundra böcker per år, men bara skriver en och att det förmodligen är ett tempo som inte kommer att räcka i framtiden. Författare kommer att förväntas skriva fler böcker per år.

Och kanske kommer fler att skriva direkt för ljud.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL