Jack Reacher-serien sålde bättre än Harry Potter på Amazon UK

Lee Childs Hellre död än levande är andra boken som är skriven tillsammans med brodern Andrew Child. Foto: Tasha Alexander, pressbild via Norstedts.

När Amazon UK presenterade de allra bäst säljande bokserierna genom tiderna var det Lee Childs Jack Reacher-serie som toppade. Harry Potter-serien är blott femma, tvåa är istället en egenutgivare.

Det är The Bookseller som rapporterar om hur Amazon UK sammanställt en lista över de serier av böcker som sålt bäst. Det förväntade svaret vore förstås Harry Potter som sålt åtskilliga långtradare fyllda med lastpallar av HP-böcker, serien har ju dessutom fått nytt liv flera gånger tack vare filmerna.

Men det är ju bara sju böcker. Och kanske är det vad som fäller avgörandet. Eller att böckerna sålt bättre i bokhandel än en del andra titlar på listan.

Lee Childs Jack Reacher-serie är etta på listan. I april kom den 26:e boken Hellre död än levande på svenska som även är den andra boken som är skriven tillsammans med brodern Andrew Child. Den 27:e kommer på engelska i oktober 2022.

Tvåa år en författare som är tämligen okänd i Sverige – egenutgivaren LJ Ross. Hennes DCI Ryan-serie består av 18 böcker och har sålt miljontals böcker på bara några år.

Men även Roy Grace-böckerna av Peter James och Kim Stone-serien av Angela Marsons ligger före JK Rowlings Harry Potter-serie.

Längre ner på listan hittar vi bokserierna Jeff Kinneys Dagbok för alla mina fans (6), George R R Martins A Song of Ice and Fire (7), Terry Pratchetts Discworld (8). Harry Bosch-serien av Michael Connelly (9) och på tionde plats The Clifton Chronicles av Jeffrey Archer. 

The Bookseller påpekar att enligt Nielsen (som mäter alla återförsäljare, men inte Amazons eböcker) så har Harry Potter-serien sålt 19,6 miljoner exemplar (till och med 41,6 miljoner om man räknar in spinoffs och specialutgåvor) jämfört med Jack Reacher-seriens 15,3 miljoner böcker. Astronomiska siffror oavsett.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL