Bokhandelsgruppen blir Bokusgruppen. Ett tydligt skifte av fokus. I alla fall när det gäller kommunikationen till marknaden. Däremot lär denna skylt aldrig användas. Möjligen Bokus. Foto och montage: Boktugg.

Den 4 juni kan du handla Bokus-aktier på börsen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bokusgruppens förberedelser för börsnoteringen går vidare. Första handelsdag på Nasdaq First North blir 4 juni.

Vi har tidigare skrivit om hur ägaren Volati valt att dela ut Bokusgruppen till sina aktieägare och notera bolaget separat. Maria Edsman, VD för Bokusgruppen (som alltså inkluderar Akademibokhandeln och Bokus) berättade i en intervju om sina tankar.


ANNONS


Nu är det snart dags. Nästa fredag, den 4 juni, ser ut att bli första handelsdagen för den nya aktien som fått förkortningen BOKUS.

”Nasdaq Stockholm AB har, under förutsättning att sedvanliga villkor uppfylls, meddelat att Bokusgruppen uppfyller noteringskraven på Nasdaq First North Premier Growth Market”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

ANNONS

Sista dag för handel i Volatis stamaktier inklusive rätt att erhålla aktier i Bokusgruppen är den 28 maj 2021. Från och med den 31 maj 2021 kommer Volatis stamaktier att handlas utan rätt att erhålla aktier i Bokusgruppen.

Och imorgon ska vi få läsa mer om det nya börsnoterade Bokus då en bolagsbeskrivning avseende Bokusgruppen beräknas publiceras den 27 maj.

Storytel är som bekant också listat på First North och har den senaste månaden haft en skakig resa då kursen föll från 238,80 kr den 15 april ner till 189,65 kr den 17 maj. En nedgång med drygt 20 procent. Men efter nyheten om samarbetet med Spotify steg aktien till 230,80 kr den 21 maj. Men den här veckan har den återigen fallit ner till runt 220 kr.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

Hur kommer börsen att värdera Bokusgruppen? Generellt kan man säga att investerare föredrar bolag som antingen levererar stora stabila vinster eller som kan visa en kraftig tillväxtpotential. Här försöker Bokus lyfta fram sin egen prenumerationstjänst Bokus Play samt det faktum att nätbokhandeln växer rejält.


ANNONS


Omsättningsmässigt har Storytel nu passerat Bokusgruppen. Här är siffrorna för 2020 som en jämförelse:

  • Bokus: omsättning 1775 Mkr, resultat EBITA +67 Mkr
  • Storytel: omsättning 2338 Mkr, rörelseresultat -192 Mkr

Hela Storytel värderas idag till runt 15 miljarder kronor. Det är en värdering som bygger på kraftig tillväxt, förhoppningar om att bolaget någon gång i framtiden ska omsätta mer än dess börsvärde idag – och kunna leverera miljardvinster. Då blir värderingen 5-6 gånger omsättningen.

Men Bokus kan knappast växa i den takt som Storytel gör. Att lansera Bokus Play i världen är inte ett tänkbart scenario, inte heller att öppna fysiska bokhandlar i andra länder. Att Bokus år 2021 skulle gå in ens i andra nordiska länder för att försöka vinna marknadsandelar känns osannolikt.

På fredag kväll nästa vecka vet vi svaret på vad marknaden anser att Bokus är värt. Just den dagen alla fall.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

En psykologisk thriller i 1800-tals miljö av Thomas Svensson

Det är i mitten av seklet och läkekonsten söker nya vägar. August, en misslyckad student, och glädjeflickan Katarina lockas in i den karismatiske vattendoktorns försök med banbrytande behandlingar på kuranstalten. Snart är de fångar i hans grymma värld.

Thomas Svensson debuterade år 2020 med det historiska dramat Blodgärning. I Vattendoktorn återvänder han till miljöer inspirerade av 1800-talets berömda spänningsförfattare.

– Den omvälvande epoken ligger nära oss i tiden men är ändå så avlägsen att fantasin kan ges rejält utrymme, säger Thomas.

Vattendoktorn är en psykologiskt thriller om ondska och förlåtelse i ett samhälle där vissa läkare ansåg att vattnet och anden är de enda sanna läkemedlen.

– Den så kallade hydropatin lämpar sig väl som fond för den stämning jag velat skapa.

Thomas Svensson bor i Sundsvall med sin hustru Ulrika. Han har en karriär som statstjänsteman bakom sig, har också arbetat på reklambyrå och som krönikör. Nu är han musiker och författare på heltid.

(...) Läs hela artikeln »