Bokhandelsgruppen blir Bokusgruppen. Ett tydligt skifte av fokus. I alla fall när det gäller kommunikationen till marknaden. Däremot lär denna skylt aldrig användas. Möjligen Bokus. Foto och montage: Boktugg.

Den 4 juni kan du handla Bokus-aktier på börsen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bokusgruppens förberedelser för börsnoteringen går vidare. Första handelsdag på Nasdaq First North blir 4 juni.

Vi har tidigare skrivit om hur ägaren Volati valt att dela ut Bokusgruppen till sina aktieägare och notera bolaget separat. Maria Edsman, VD för Bokusgruppen (som alltså inkluderar Akademibokhandeln och Bokus) berättade i en intervju om sina tankar.


ANNONS


Nu är det snart dags. Nästa fredag, den 4 juni, ser ut att bli första handelsdagen för den nya aktien som fått förkortningen BOKUS.

”Nasdaq Stockholm AB har, under förutsättning att sedvanliga villkor uppfylls, meddelat att Bokusgruppen uppfyller noteringskraven på Nasdaq First North Premier Growth Market”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Sista dag för handel i Volatis stamaktier inklusive rätt att erhålla aktier i Bokusgruppen är den 28 maj 2021. Från och med den 31 maj 2021 kommer Volatis stamaktier att handlas utan rätt att erhålla aktier i Bokusgruppen.

Och imorgon ska vi få läsa mer om det nya börsnoterade Bokus då en bolagsbeskrivning avseende Bokusgruppen beräknas publiceras den 27 maj.

ANNONS

Storytel är som bekant också listat på First North och har den senaste månaden haft en skakig resa då kursen föll från 238,80 kr den 15 april ner till 189,65 kr den 17 maj. En nedgång med drygt 20 procent. Men efter nyheten om samarbetet med Spotify steg aktien till 230,80 kr den 21 maj. Men den här veckan har den återigen fallit ner till runt 220 kr.

Hur kommer börsen att värdera Bokusgruppen? Generellt kan man säga att investerare föredrar bolag som antingen levererar stora stabila vinster eller som kan visa en kraftig tillväxtpotential. Här försöker Bokus lyfta fram sin egen prenumerationstjänst Bokus Play samt det faktum att nätbokhandeln växer rejält.

Omsättningsmässigt har Storytel nu passerat Bokusgruppen. Här är siffrorna för 2020 som en jämförelse:

  • Bokus: omsättning 1775 Mkr, resultat EBITA +67 Mkr
  • Storytel: omsättning 2338 Mkr, rörelseresultat -192 Mkr

Hela Storytel värderas idag till runt 15 miljarder kronor. Det är en värdering som bygger på kraftig tillväxt, förhoppningar om att bolaget någon gång i framtiden ska omsätta mer än dess börsvärde idag – och kunna leverera miljardvinster. Då blir värderingen 5-6 gånger omsättningen.

Men Bokus kan knappast växa i den takt som Storytel gör. Att lansera Bokus Play i världen är inte ett tänkbart scenario, inte heller att öppna fysiska bokhandlar i andra länder. Att Bokus år 2021 skulle gå in ens i andra nordiska länder för att försöka vinna marknadsandelar känns osannolikt.

På fredag kväll nästa vecka vet vi svaret på vad marknaden anser att Bokus är värt. Just den dagen alla fall.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 30-tal titlar däribland Eldbarnet av Elisabeth Berglund och debutromanen Yani av Nora Khalil samt fackboken Undervisa på yrkeshögskolan. En handbok av Mikael Wirén.

🎂 Födelsedagar: Norske författaren Jostein Gaarder är född den 8 augusti 1952 och har på svenska bland annat gett ut Anton och Jonatan, genombrottet Spelkortsmysteriet och inte minst Sofies värld (som översatts till 53 språk och sålts i 26 miljoner exemplar och som blev världens mest sålda bok 1996 och även filmatiserades med Tomas von Brömssen i en av huvudrollerna).

🐱 Många dagar att fira: Internationella orgasmdagen, Internationella kattdagen och Lyckans dag. Några snabba sökningar på Boktugg hittar vi dessa passande titlar: Kattkalender 2023, Åtta små kattungar av Lisen Adbåge och Ulf Nilsson samt Kom du? : alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck.Damfotbollsboksboom. Efter att Englands damer vunnit EM i fotboll förväntar sig förlag och agenter ett ökat intresse för böcker om damfotboll. ”Spelarna har verkligen slagit igenom. De är odödliga. De kommer att minnas likt 1966 års herrlag”, säger Huw Armstrong, editorial director at Hodder & Stoughton till The Bookseller. Han förväntar sig biografier eller memorarer från flera av de engelska spelarna. En barnbok som kan få ett lyft av EM-succén är How to be a Footballer and Other Sports Jobs av tidigare landslagsspelaren Rachel Yankey.

🔖 Familjelästräning. Projektet ”Familjen läser” i Helsingborg ger barn till lågutbildade (och i vissa fall inte läskunniga) föräldrar lästräning i förskolan, innan de börjar förskoleklass, skriver HD. Man använder metoden Läsklar. Det unika är att man jobbar med läsutveckling för såväl barnen som deras föräldrar.

📚 Chick lit åldras. Marian Keyes anses ofta vara en av chick lit-genrens grundare, men det är inte en stämpel hon tycker om, säger hon i en intervju med Kulturnyheterna. Hon är aktuell med Ett oväntat val, uppföljaren till bästsäljaren En oväntad semester som kom för 25 år sedan. Säger vi förresten chick lit idag eller har denna genre försvunnit in i feelgood och romance?

Storytels topplista för vecka 31-2022.

🎧 Storytel-topplista. Förra veckan (1-7) augusti var Sjöjungfrun av Anki Edvinsson, uppläst av Maria Lyckow (Norstedts) den mest lyssnade och lästa boken på Storytel. Resten av topplistan (där Anki även har en bok på 8:e plats):
2. Dyningar, Elinor Kapp, uppläst av Gunilla Leining, Bokfabriken
3. Hanteraren, Mats Ahlstedt, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokfabriken
4. Profeten och idioten, Jonas Jonasson, uppläst av Stefan Sauk, Bokförlaget Polaris
5. Det andra arvet, Malin Sanglert, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokfabriken
6. Fröken Perfekt, Maria Parkhede, uppläst av Sofia Berntson, Lind & Co
7. Gröna oliver, hönshus och en grekisk gård, Maria Fallström, uppläst av Callin Öhrvall Delmar, Lind & Co
8. Snöängeln, Anki Edvinsson, uppläst av Maria Lyckow, Norstedts
9. Den fjärde doktrinen, Denise Rudberg, uppläst av Marie Richardson, Bookmark Förlag
10. Tre små apor, Leffe Grimwalker, uppläst av Gunilla Leining, Storytel Original

📦 Gardners R’US. Brittiska grossisten/distributören Gardners går in på USA-marknaden och öppnar ett distributionscenter utanför Miami, skriver The Bookseller. Beskedet kommer veckorna efter att amerikanska Ingram gått in på den brittiska marknaden. Det blir Gardners tredje arm förutom Gardners UK finns Gardners EU (som var ett sätt att mildra biverkningarna av Brexit) i Frankrike.


Uppdateras under dagen …