Är det finare att brygga sin egen öl än att ge ut sina egna böcker? Foto: iStock.

Mikrobryggerier vs mikroförlag – varför anses egna drycker finare?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Varför är mikrobryggerier, egen record-label eller lågbudgetfilm finare än mikroförlag och egenutgivning?

Mikrobryggeri. Smaka på ordet. Vad är vackrare än ett gäng vänner som älskar öl som bestämmer sig för att dra igång ett eget bryggeri i byn där de bor?


ANNONS


SCB: ”År 2010 fanns det 42 bryggerier i Sverige. Sju år senare hade siffran ökat till 392 stycken. Det gör bryggeribranschen till den snabbast växande branschen i Sverige sett till antal företag.”

2020 var siffran 453.

Eget skivbolag vs eget förlag

Kanske är det orättvist att jämföra öl med böcker? Men det är inte bara öl som bryggs. Även antalet gin-destillerier har ökat rejält de senaste åren.

Att brygga öl eller destillera gin. Eller starta en egen vingård. Allt smäller högre än att starta ett eget förlag för att ge ut sina egna böcker.

ANNONS

En artist som startar eget skivbolag hyllas som självständig och stark. En författare som ger ut på eget förlag får inte alls samma respekt.

På en filmfestival är indiefilm något av det finaste. Motsatsen till det storskaliga. Ungefär som i ölbranschen där finsmakare fnyser åt de stora globala bryggerijättarna.

Mikroförläggarnas revansch?

Nu går vi in på 2020-talet och frågan är om det är egenutgivarnas årtionde? Om teknikutvecklingen nu gjort att tiden är mogen på allvar i Sverige?

Hur många mikrobryggerier drömmer om att bli uppköpta av Carlsberg? Bland författare däremot verkar alltför många egenutgivare drömma om att sälja sin nästa bok inte till läsarna utan till Bonniers eller Storytel.

Distributionen är en tröskel för egenutgivare. Men det är den även för mikrobryggerier. Alla konspiratoriska egenutgivare som gnäller om att bokhandlare och streamingtjänster blockerar dem i maskopi med storförlagen skulle prova att försöka få in sitt eget öl på Systembolaget.

Där kan man tala om monopol på riktigt. Bokbranschen är faktiskt mycket friare. Inget förbud mot gårdsförsäljning, ingen punktskatt och inga begränsningar i marknadsföring.

Så vad väntar författarna på?


ANNONS


Fotnot: Många traditionella förlag faller inom ramen för vad som kan definieras som mikroförlag, under 2 Mkr i årsomsättning. Ett mikroföretag däremot är ett företag med färre än tio anställda och omsättning under 2 miljoner … euro. 

Tipstack: Kristina Svensson som bidrog med jämförelsen mikrobryggerier.

Denna artikel är hämtad ur Boktuggs nyhetsbrev #303. Prenumerera kostnadsfritt idag för att inte missa kommande utskick.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.


Uppdateras under dagen …