ANNONS

bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 5 maj

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

🚀 Egenutgivarplaneten. Andy Weir gjorde succé med The Martian (ursprungligen utgiven på eget förlag) som sålt i fem miljoner exemplar och blivit film (regi Ridley Scott, huvudskådis Matt Damon, 7 Oscarsnomineringar). Förväntningarna är höga på nya boken Uppdrag Hail Mary som släpptes i hela världen inklusive Sverige (Bookmark) igår i översättning av John-Henri Holmberg.

📚 OprahBokhandel. Det är ingen nyhet att Oprah med sin bokklubb påverkar bokförsäljningen rejält med sina val. Nu har hon valt att låta indiebokhandlare delta i avslöjandet av sommarens läsning. Det krävs dock att de skriver på ett NDA (sekretessavtal) för att få förhandsinfo (om vilken bok de ska beställa i mängder?).

🐉 MeraMoore. Författaren Alan Moore, mest för känd sina manus till serieromanerna Watchmen (tecknad av Dave Gibbons), From Hell (Eddie Campbell) och V for Vendetta (David Lloyd) har skrivit avtal med Bloomsbury om en novellsamling (2022) och en fantasybokserie i fem delar (första boken 2024). Förskottet är sexsiffrigt (i pund, dvs motsvarande minst 1,2 Mkr). (The Guardian)

🤳 BetalBookstagrammare. BookTok, alltså boktips på TikTok (där barnbarn till Facebooks storanvändare hänger) uppmärksammades stort av NY Times. En formulering i artikeln upprör dock bookstagrammers (boktips på Instagram där TikTok:arnas föräldrar hänger) som undrar: varför betalar inte förlagen oss? (Book & Film Globe)

💶 Amazonförlust. Amazon betalade ingen skatt (trots att försäljningen i Europa ökade från 32,2 till 43,8 miljarder euro 2020) eftersom resultatet var en förlust på 1,2 miljarder euro. Amazon säger sig ha investerat 78 miljarder euro i Europa sedan 2010 och har över 135 000 anställda runtom i Europa, varav 3000 i skattehemvisten Luxemburg. (The Guardian)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL