Hört & läst 2 maj

bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

🚐 Turnéfritt. Det dröjer innan författare beger sig ut på fysiska turnéer för att signera böcker och möta läsare. Macmillan kommer inte att arrangera några före 1 september 2021, trots vaccinationer. (Publishers Weekly)

🛋️ Distansvänlig. I september utökas möjligheten för de anställda att återvända till kontoren på Penguin Random House i New York. Om de vill. PRH vill nu kalla sig ”Remote-Friendly” och att de som kan och vill får fortsätta jobba hemifrån. (Publishers Weekly)

✌️ Horstseger. Den norska författaren Jørn Lier Horst hade rätt att säga upp sitt kontrakt och återkräva ljudboksrättigheterna, enligt rätten. Lydbokforlaget och Gyldendal döms att betala Horsts rättegångskostnade på 700 000 norska kronor, men säger att de troligen kommer att överklaga. (Bok365)

🎧 Ljudboksavtal. Rädda att fler författare skulle säga upp sina ljudboksavtal? Så skulle man kunna tolka det faktum att Storytel skrivit avtal om att få tillgång till titlar från förlagen Gyldendal, Aschehoug och Oktober. Kanske är det norska duopolet på väg att mjukas upp? (Bok365)

💀 Krimsyfte. Vad är syftet med kriminalromanen 2021? Det var en av frågorna vid ett rundabordssamtal med de nominerade till det 75-årsjubilerande Edgar Awards (amerikanskt litteraturpris, uppkallat efter Edgar Allan Poe, som delas ut årligen av Mystery Writers of America). (Crimereads)

⚖️ RothBaileygate. Författaren Blake Bailey, handplockad av Philip Roth, ska ha gjort 150 intervjuer med Roth för att skriva dennes biografi på 800 sidor. Nu är boken indragen. Bailey ska ha våldtagit en kvinna hemma hos en kritiker på New York Times. Hon skrev ett mejl till förlagschefen på Norton om det redan 2018, då han arbetade med Rothbiografin. (Vox)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL