Ulrika Knutson och Per Wirtén får Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2021

Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2021 går till Ulrika Knutson (foto: Sören Håkan Lind) och Per Wirtén (foto: Sofia Runarsdotter).

Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2021 går till författarna Ulrika Knutson och Per Wirtén. De får var sitt stipendium à 50 000 kronor.

Två författare får stipendium från Eva Bonniers 70-årsfond för böcker om Elin Wägner: Ulrika Knutson för Den besvärliga Elin Wägner (Historiska Media, 2020) och Per Wirtén för Europa, ständigt detta Europa. Elin Wägners förlorade kärlek (Albert Bonniers Förlag, 2020).

Motiveringen lyder: ”År 2020 var det år det vårades för Elin Wägner. Ulrika Knutsons Den besvärliga Elin Wägner är en livlig levnadsteckning av en av 1900-talets intressanta röster. Ulrika Knutson skriver fram en delvis ny bild av Elin Wägners liv och berättar om en sträv och mångsidig personlighet som aldrig lånade sig till enkla förklaringar. Redan 1923 argumenterade Elin Wägner för Europas förenta stater, konstaterar Per Wirtén i sin bok Europa ständigt detta Europa. Elin Wägners förlorade kärlek. Per Wirtén berättar om den intellektuella tänkaren Elin Wägner och han lyckas bevara det kaos och den motsägelsefullhet som ett liv rymmer. Var och en av böckerna bidrar till en fördjupad kunskap och förståelse för en komplex och betydelsefull författare och intellektuell under första halvan av 1900-talet. 

Prisceremonin sker på Nedre Manilla i april 2022 då pristagare från både 2020, 2021 och 2022 kommer att firas.

Om Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfond 

Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfond har till ändamål att genom utdelande av stipendium understödja sakprosa och populärvetenskapligt berättande om i första hand kvinnor och den kvinnliga erfarenheten i dåtid och nutid.

Tidigare mottagare: 

Nina Björk (2017) 
Johan Svedjedal (2018) 
Kerstin Ekman (2019) 
Anneli Jordahl (2020) 

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL