fbpx

Johan Svedjedal får stipendium från Eva Bonniers 70-årsfond

Johan Svedjedal, författare och professor i litteraturvetenskap. Foto: Dan Hansson

Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2018 tilldelas författaren och litteraturvetaren Johan Svedjedal för hans biografi över Karin Boye.

Johan Svedjedal, författare och professor i litteraturvetenskap med inriktning på litteratursociologi vid Uppsala universitet, tilldelas ett stipendium på 50 000 kronor från Eva Bonniers 70-årsfond. Stipendiet får han för sin biografi om Karin Boye, Den nya dagen gryr. Det är den första stora biografin över Karin Boye sedan 1950-talet, och boken belönades även med Karin Boyes litterära pris 2017.

Svedjedal har skrivit ett stort antal fackböcker som på olika sätt handlar om bokmarknaden och författarens position. Han är även känd för sin biografi över Carl Jonas Love Almqvist, som kom ut i tre delar under 2007–2009. Genom åren har han belönats med flera andra litterära och vetenskapliga priser, till exempel Letterstedtska författarpriset (2012), Disapriset (2013) och Kellgrenpriset (2017). Flera av hans böcker har nominerats till Augustpriset. Förutom att vara verksam som författare är han även kulturskribent i Dagens Nyheter och ledamot i Samfundet De Nio.

ANNONS

Han tilldelas Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium med motiveringen: ”Genom sin banbrytande forskning synliggör Johan Svedjedal en av våra mest lästa och älskade poeter ur ett delvis nytt perspektiv. Han visar oss både den professionella författaren och den radikala och komplexa kvinnan i sin tid. Med Den nya dagen gryr vitaliserar Johan Svedjedal vår syn på Karin Boye och gör författarskapet nytt och spännande också för vår tids läsare.”

Utdelningen sker vid en ceremoni på Nedre Manilla i Stockholm den 26 april 2018. Förra året var första gången stipendiet delades ut, och då gick det till författaren Nina Björk.

Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfond inrättades som gåva av Eva Bonniers fem barn i samband med Eva Bonniers 70-årsdag i april 2015. Genom utdelande av stipendium vill stiftelsen understödja sakprosa och populärvetenskapligt berättande om i första hand kvinnor och den kvinnliga erfarenheten i dåtid och nutid.

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.