ANNONS

Johan Svedjedal får stipendium från Eva Bonniers 70-årsfond

Johan Svedjedal, författare och professor i litteraturvetenskap. Foto: Dan Hansson

Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2018 tilldelas författaren och litteraturvetaren Johan Svedjedal för hans biografi över Karin Boye.

Johan Svedjedal, författare och professor i litteraturvetenskap med inriktning på litteratursociologi vid Uppsala universitet, tilldelas ett stipendium på 50 000 kronor från Eva Bonniers 70-årsfond. Stipendiet får han för sin biografi om Karin Boye, Den nya dagen gryr. Det är den första stora biografin över Karin Boye sedan 1950-talet, och boken belönades även med Karin Boyes litterära pris 2017.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Svedjedal har skrivit ett stort antal fackböcker som på olika sätt handlar om bokmarknaden och författarens position. Han är även känd för sin biografi över Carl Jonas Love Almqvist, som kom ut i tre delar under 2007–2009. Genom åren har han belönats med flera andra litterära och vetenskapliga priser, till exempel Letterstedtska författarpriset (2012), Disapriset (2013) och Kellgrenpriset (2017). Flera av hans böcker har nominerats till Augustpriset. Förutom att vara verksam som författare är han även kulturskribent i Dagens Nyheter och ledamot i Samfundet De Nio.

Han tilldelas Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium med motiveringen: ”Genom sin banbrytande forskning synliggör Johan Svedjedal en av våra mest lästa och älskade poeter ur ett delvis nytt perspektiv. Han visar oss både den professionella författaren och den radikala och komplexa kvinnan i sin tid. Med Den nya dagen gryr vitaliserar Johan Svedjedal vår syn på Karin Boye och gör författarskapet nytt och spännande också för vår tids läsare.”

Utdelningen sker vid en ceremoni på Nedre Manilla i Stockholm den 26 april 2018. Förra året var första gången stipendiet delades ut, och då gick det till författaren Nina Björk.

Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfond inrättades som gåva av Eva Bonniers fem barn i samband med Eva Bonniers 70-årsdag i april 2015. Genom utdelande av stipendium vill stiftelsen understödja sakprosa och populärvetenskapligt berättande om i första hand kvinnor och den kvinnliga erfarenheten i dåtid och nutid.

ANNONS

❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se