fbpx

Kerstin Ekman får stipendium från Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfond

Kerstin Ekman. Foto: Bodil Bergqvist

Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2019 på 50 000 kronor tilldelas författaren Kerstin Ekman för boken Gubbas hage.

För sin senaste essäbok Gubbas hage (Albert Bonniers förlag, 2018) får Kerstin Ekman Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2019 med motiveringen: ”I Gubbas hage tydliggör Kerstin Ekman samspelet mellan människa och natur utifrån ett halvt tunnland hagmark i norra Uppland. Hon lyfter fram kända och okända kvinnors bidrag till den naturvetenskapliga historien och följer de botaniska spåren genom litteraturen. Ur det lilla perspektivet binder hon samman den egna ängen med världspolitiken och den hotade humanismen i vår tid.”

Utdelningen äger rum vid en ceremoni på Nedre Manilla i Stockholm onsdagen den 24 april.

ANNONS

I samband med Eva Bonniers 70-årsdag i april 2015 överlämnade hennes fem barn som gåva möjligheten att bilda en stiftelse. Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfond har till ändamål att genom utdelande av stipendium understödja sakprosa och populärvetenskapligt berättande om i första hand kvinnor och den kvinnliga erfarenheten i dåtid och nutid.

Det första stipendiet gick 2017 till författaren Nina Björk, 2018 års stipendium gick till författaren och professorn i litteraturvetenskap Johan Svedjedal. Stipendiet 2019 är på 50 000 kronor.

Kerstin Ekman, född 1933 i Risinge, Östergötland, debuterade 1959 som deckarförfattare. Hon valdes in i Svenska Akademien 1978, och lämnade den 1989 (hon beviljades formellt utträde i maj 2018). Hon är ledamot i Samfundet De Nio. Kerstin Ekman har skrivit ett 30-tal romaner, essäer och filmmanus, och tagit emot ett flertal stora litterära priser, som Augustpriset 1993 och 2003 samt Pilotpriset 1995.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny