Anneli Jordahl får stipendium från Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfond

Anneli Jordahl. Foto: Kajsa Göransson

Författaren Anneli Jordahl tilldelas Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2020 på 50 000 kronor för sin bok Orm med två huvuden.

Onsdagen den 22 april utdelas Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2020 till författaren Anneli Jordahl för Orm med två huvuden (Norstedts, 2019). Stipendiet är på 50 000 kronor. Utdelningen sker vid en kort ceremoni på Nedre Manilla i Stockholm.

Motiveringen lyder: Orm med två huvuden är en livsberättelse som med utgångspunkt i klassmedvetande skildrar såväl skrivmotstånd som nödvändigheten i att skriva och det dubbla i att vara både författare och recensent. I en tid då bibliotek läggs ner och läsandet minskar förmedlar Anneli Jordahl med stor intensitet litteraturens glädje och kraft.

Anneli Jordahl, född 1960, är författare och litteraturkritiker. Hon har skrivit flera uppmärksammade fackböcker och kritikerhyllade romaner, däribland Augustenbad en sommar och Som hundarna i Lafayette Park. Tidigare i år belönades hon även med Stina Aronsons pris från Samfundet De Nio. Andra utmärkelser är Tidningen Vi:s litteraturpris, Ivar Lo-priset och Moa Martinson-stipendiet.

Om Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium

I samband med Eva Bonniers 70-årsdag i april 2015 överlämnade hennes fem barn som gåva möjligheten att bilda en stiftelse. Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfond har till ändamål att genom utdelande av stipendium understödja sakprosa och populärvetenskapligt berättande om i första hand kvinnor och den kvinnliga erfarenheten i dåtid och nutid.

Tidigare stipendiemottagare:
Nina Björk (2017)
Johan Svedjedal (2018)
Kerstin Ekman (2019)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL