ANNONS

bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 26 april

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

🧭 Sjusystraråttaböcker. Serien Sju systrar av Lucinda Riley har blivit en storsäljare i bland annat Sverige där sjunde boken Den saknade systern släpps 24 maj. Författaren avslöjar att en åttonde bok, som ska handla om systrarnas adoptivfar Pa Salt, släpps 2022. (Selma Stories)

⚖️ Sjörövarförlag. Det norska duopolet utmanas i en rättegång där Gyldendal/Lydbokforlaget stämt sin författare Jørn Lier Horst. Tonläget var hårt under tre dagar. Horst talade om ”giriga och långsamma jätteförlag”. Rättegångskostnader: miljoner. Dom inom 14 dagar, men alla räknar med överklagan till högre instans. (Bok365)

📚 Bokbordsstopp. Antikvariat, förlag och författare brukar ha bokbord på Drottninggatan i augusti. Men inte 2021. Precis som förra året väljer arrangörerna att ställa in med anledning av osäkerheten kring restriktionerna med anledning av pandemin. (Dagens Nyheter)

🗳️ Riksdagsförfattare. Att ta en riksdagsplats med Liberalerna verkar lika svårt som att debutera på ett traditionellt förlag. Författaren och journalisten Johanne Hildebrant (Valhalla-serien), kandiderar nu till Riksdagen för Sörmland. För drygt ett år sedan blev hon säkerhetspolitisk expert hos Liberalerna. (Expressen)

🎥 Almasnack. I slutet av mars tilldelades den franska författaren Jean-Claude Mourlevat Almapriset. Onsdag den 28 april kl 19.00 livesänds ett digitalt samtal där litteraturprofessorn Lena Kåreland från Almajuryn och kulturskribenten och boktipsaren Johanna Lundin introducerar årets pristagare. (Alma)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

Mor och dotter Holtti skrev en gemensam roman under coronakarantänen

Margareta Holtti och Lisa Holtti Claesson var båda isolerade under den värsta coronakrisen. Tillsammans började de fantisera ihop ett äventyr och lät pandemin sätta ramar för berättelsen.

Sommaren 2020 gick i coronapandemins tecken, och i likhet med många andra kunde Margareta och hennes man på grund av restriktionerna inte åka till sin sommarstuga på Åland.

– Jag kopplade på humorn för att få lite distans till det trista läget och skrev till mina barn att jag googlat på ”människosmugglare” men inte hittat några aktuella erbjudanden. Kanske någon av dem kunde hitta en lösning. Lisa tog sig för att med några dagars mellanrum skicka vykort till oss med det ena galna smugglingserbjudandet efter det andra. Jag hakade på och skrev till henne att vi inlett en mejlkonversation med två tanter som erbjudit oss skjuts på moped, berättar Margareta.

Mor och dotter började mejla texter till varandra som tog avstamp i den galna berättelsen om två pensionärer som försökte ta sig till sommarhuset med alla möjliga medel. Snart insåg de att de hade början till en bok.

– Triggade av varandra spottade vi ur oss det ena kapitlet efter det andra i ett rasande tempo. Vi skrev intensivt i fyra veckor. Det sjöd av idéer och formuleringar och blev en hel del skrivet även nattetid. Det växte fram organiskt för att vi kom in i ett gemensamt flow, säger Margareta.

(...) Läs hela artikeln »