Mer publik på litterära evenemang dröjer – tidigast 17 maj 2021

Kulturarrangörer hade hoppats på att åtminstone få ta emot begränsad publik, men det dröjer. Tidigast 17 maj blir det lättnader. Foto: iStock.

Regeringen drar i handbromsen igen och behåller de stränga restriktionerna åtminstone till 17 maj, allt enligt en begäran från Folkhälsomyndigheten. För kulturbranschen är det en stor besvikelse.

Ett utkast till förordning om lättnader i deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som teatrar, bio och konserter fanns klart. Men efter Folkhälsomyndighetens begäran om att skjuta på lättnaderna till 17 maj, väntar regeringen nu med att besluta om förordningen.

Anledningen är den höga smittspridningen och den höga belastningen på sjukvården, framhåller statsminister Stefan Löfven på en presskonferens. Han är inte främmande för att ytterligare stödåtgärder till arrangörer kan bli aktuella.

– Vi har ju förlängt och stärkt de stöd som vi beslutat om tidigare, det har vi precis nyss meddelat, men vi har sagt hela tiden att om det är så att det behövs mer är vi redo att fatta sådana beslut, säger statsministern.

Tidigast 17 maj

Beskedet betyder att höjningen av publiktaken skjuts fram ännu en gång. Tidigast 17 maj kan en gradvis lättnad av restriktionerna påbörjas. Fram till dess gäller högst åtta personer i publiken för biografer, teatrar och konsertarrangörer. Ju bättre alla restriktioner följs desto snabbare kan lättnader införas, framhåller socialminister Lena Hallengren.

– Varje svensk har ett skarpt ansvar att följa restriktionerna, säger hon.

Peter Fornstam, vd för biokedjan Svenska bio känner förtvivlan inför beskedet.

– Vi behöver någon form av syre nu, ett startdatum för att kunna plocka tillbaka 50-gränsen och komma på fötter. Vi har haft åtta personer i salongerna i fem månader nu, och det är helt obegripligt när man ser hur många som kan gå på restaurang, gym eller butiker. Varför kan vi aldrig få svar på frågan varför just vår sektor ska vara så hårt drabbad?

Helena Eklund, marknadsdirektör Filmstaden, tycker att biograferna borde ha samma restriktioner som restaurangerna. Filmstaden överväger att öppna sina biografer ändå.

– Vi planerar inför sommaren nu och ett scenario är att kanske öppna med åtta personer i salongerna redan i senare delen av maj. Som en mjukstart om det är för en kortare tid, men sedan behöver vi få upp publiktaket.

Från kultur- och nöjesbranschen är trycket också hårt för att få veta vad som gäller inför sommaren.

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare för Svensk live, berättar att de hade ett möte under gårdagen med Folkhälsomyndigheten, där de filade på förslag för hur smittsäkra konserter kan genomföras, men att de då inte fick något besked om när dessa kan bli verklighet.

– Vi har frågat länge och behöver någon form av svar eller framförhållning. Jag förstår att det här kopplas till smittspridningen men det är oerhört frustrerande. Vi vill ha svar på frågor som de har svårt att svara på och det är begripligt att det är så. Men det har varit så mycket bergochdalbana när det gäller den här frågan, under så lång tid, man blir rätt matt, säger han.

Leif Stinnerbom, teaterchef på Västanå Teater i Värmland, är inte överraskad:

– Jag hade nog förutsett att det skulle bli såhär med tanke på hur smittspridningen ser ut. Det innebär att vi måste fortsätta med is i magen och ha förhoppning och tro på att det ska bli bättre sedan. Anders Tegnell har ju också sagt i dag att han tror att det kommer att lätta i mitten på maj, säger Stinnerbom till TT.

Västanå planerar att ”på något vis” spela sin uppsättning av ”Körkarlen” i sommar men Leif Stinnerbom tror inte att det kommer att bli för fulla salonger. Premiären är inplanerad till midsommardagen.

– Det kommer ju att vara med publikrestriktioner, i bästa fall kan vi få spela för halv salong med mellanrum åt alla håll. Men efter det här året med ingen möjlighet att ta del av kultur så är det ändå värt att göra det.

Folkteatern i Göteborg spelar sedan början av april utvalda föreställningar för en fysisk publik på bara åtta personer. Dramaten i Stockholm väljer nu att göra samma sak: Sara Stridsbergs ”Sårad ängel” får urpremiär 12 maj för en exklusiv publik om åtta personer och Unga Dramatens ”Världen runt Rut” ges utomhus på Scenkonstmuseets gård. I övrigt förlängs den publika stängningen fram till sommaren.

”Corona-kremlolog”

Daniel Levin, vd för konsert- och evenemangsscenen Pustervik i Göteborg, tycker att han har blivit något av en ”corona-kremlolog” i sitt sätt att tolka Folkhälsomyndighetens signaler. Han tror inte att lättnader i restriktionerna hade spelat så stor roll i det stora hela.

– Vi har ett ganska kärvt läge som det är nu, men jag tror att i likhet med många andra så har vi nog insett att det kan ta ganska lång tid och krävs många steg innan vi kan bedriva något slags verksamhet som vi kan leva på igen.

Precis som Joppe Philgren önskar Levin att det fanns en uttalad plan för hur vägen mot lättnader ska gå till.

– Vi har hamnat i ett läge där vi lever väldigt mycket ur hand i mun. Det jag efterlyser, i den bästa av världar, är en tydligare plan för hur återöppningen skulle kunna se ut och hur vi som inte får bedriva vår verksamhet ska kunna klara oss fram till dess, säger han.

Text: Erika Josefsson/TT, Sara Haldert/TT, Miranda Sigander/TT, Sofia Sundström/TT, Björn Berglund/TT

Fakta: Publikrestriktioner

29 mars 2020 blev en publikgräns på 50 personer huvudregeln för allmänna sammankomster.

22 oktober meddelade regeringen att sittande publik på högst 300 personer tillåts på kultur- och sportevenemang från den 1 november, med högst två personer i varje sällskap.

16 november 2020 sänktes taket från 300 till åtta personer för allmänna sammankomster. Restriktionerna trädde i kraft den 24 november.

26 februari 2021 definierade Folkhälsomyndigheten i sitt remissyttrande tre olika smittlägen och angav publiktak utifrån dessa. Vid det sämsta smittoläget är gränsen för sittande publik inomhus 50 personer, vid ett något bättre 300 personer. Först vid ett tredje scenario, då sjukvården har goda förutsättningar att klara vården av covidpatienter, tas begränsningen för inomhuspublik bort. Ett nytt publiktak föreslogs först kunna införas 11 april.

30 mars 2021 sköt regeringen, på Folkhälsomyndighetens begäran, fram det nya publiktaket till 3 maj.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL