Beverly Cleary var en älskad barnboksförfattare. Arkivbild: Vern Fisher/The Monterey County Herald/AP/TT.

Barnboksförfattaren Beverly Cleary är död

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Beverly Cleary, som bland annat skrev de omtyckta bokserierna om Henry Huggins och Ramona Quimby, har gått bort vid 104 års ålder.

Den amerikanska barnboksförfattaren skrev över 30 böcker, ofta med humoristiskt anslag om vanliga barn med ganska vanliga problem, som översattes till 14 språk, däribland svenska.

Hennes böcker har sålts i över 90 miljoner exemplar och även filmatiserats. 1988 gjordes tv-serien ”Ramona” med Sarah Polley i titelrollen. I filmen ”Ramona and Beezus” från 2010 spelade Selena Gomez och Joey King huvudrollerna.

Beverly Cleary har blivit tilldelad mängder med prestigefyllda pris, däribland Laura Ingalls Wilder-medaljen (1975) och Newberymedaljen (1984). Kongressbiblioteket i Washington utnämnde henne år 2000 till en ”Levande legend” för sina viktiga bidrag till det amerikanska kulturarvet.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL