5 spännande historiska romaner – boktips av författaren Kristin Fägerskjöld

Kristin Fägerskjöld. Foto: Anna-Lena Ahlström

Kristin Fägerskjöld har skrivit två historiska romaner som båda har koppling till tiden runt andra världskriget. Här är hennes fem favoritböcker i genren.

Kristin Fägerskjöld är civilekonom till yrket, men hon är också författare. Hon har alltid fascinerats av historia och debuterade med den historiska romanen Klar himmel (2020) på LB Förlag, inspirerad av sin farfars berättelser om sin tid i flygvapnet under andra världskriget. I början av 2021 släpptes hennes andra bok Nattens färger, som delvis utspelar sig i andra världskrigets Paris.

Vi bad Kristin dela med sig av några historiska favoritböcker och fick tips om fem romaner som skildrar olika perioder av 1900-talet.

Kristin Fägerskjölds historiska boktips:

Liv efter liv av Kate Atkinson

”Atkinson är min absoluta favoritförfattare och Liv efter Liv tycker jag är hennes bästa bok på svenska. Jag älskar sättet hon kan brodera ut en historia på, och hur hon skriver tankar och reflektioner i små parenteser i texten. Det känns typiskt brittiskt? Liv efter liv leker med tidsuppfattningen och jag kan inte låta bli att fundera på hur det skulle vara att leva mitt eget liv om och om igen, som huvudpersonen Ursula Todd gör, eller om déja vu-upplevelser kan förklaras av Atkinsons teori …”

Liv efter liv

Liv efter liv

 • Förlag: Massolit Förlag
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2015-02-06
 • ISBN: 9789187783234

Simma med de drunknade av Lars Mytting 

”En roman om Edvard som lever med sin farfar på den norska landsbygden. Jakten på vad som egentligen hände hans föräldrar leder till att Edvard reser till Shetlandsöarna och Frankrike. Jag fascineras av det fantastiska språket och beskrivningarna av både miljö och karaktärer som Mytting gör. Sakta rullas historien upp och just när jag tror att jag vet hur allting hänger ihop, skickar Mytting in ytterligare en twist. Imponerande!”

Kodnamn Alice av Kate Quinn

”Boken har parallella tidslinjer. Delen om Eve under första världskriget vävs finurligt ihop med Charlies som utspelar sig strax efter andra världskriget. Att författaren har gjort en gedigen research märks tydligt. Boken är spännande och trots att den är lång vill jag inte släppa taget om karaktärerna när den är slut utan hade önskat mig att få veta mer om dem.”

Kodnamn Alice

Kodnamn Alice

Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr 

”Den här boken fick mig att ta upp mitt eget skrivande igen efter många år på is, för jag insåg att det går att ha korta kapitel och ändå få ihop en hel roman. I korta små nedslag får läsaren ta del av en ung pojkes väg in i den tyska armén och en fransk flickas liv under naziockupation. För varje kapitel som går byggs spänningen upp och det oundvikliga mötet mellan huvudpersonerna sker. Det är en gripande berättelse om fasansfulla händelser samtidigt som den visar att hoppet aldrig dör.”

Ljuset vi inte ser

Ljuset vi inte ser

 • Förlag: Bookmark Förlag
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2015-10-23
 • ISBN: 9789187441745

Tårar i havet av Ruta Sepetys

”Det förvånar mig lite att målgruppen för den här boken anges som ’unga vuxna’. Även om språket är relativt enkelt och boken lättläst, innehåller den stora känslor och skeenden som satt kvar länge i mitt medvetande efter läsningen. Fyra ungdomars historier knyts ihop och kulminerar i samband med sänkningen av fartyget Wilhelm Gustloff under slutet av andra världskriget när det mäktiga tyska riket håller på att gå under.”

Tårar i havet

Tårar i havet

 • Förlag: B Wahlströms
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2016-09-01
 • ISBN: 9789132169731
Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.