Ny bok skildrar öde New York som symbol för pandemi

Charlie Bennet och Helena Gustavsson
Charlie Bennet och Helena Gustavsson berättar om det nedstängda New York. Foto: Charlie Bennet.

För ett år sedan stängde New York ned på grund av en dramatisk spridning av coronaviruset. En ny bok av Helena Gustavsson och Charlie Bennet skildrar månaderna då staden som aldrig sover blev ett globalt epicentrum för smittan.

”New York is on pause”, det meddelade guvernör Andrew Cuomo i mars 2020. Snart kom stadens tomma avenyer, tågstationer och broar att bli en symbol för virusets härjningar i världen. Nu skildrar två New York-baserade svenskar de tre månaderna av total nedstängning, i boken ”On pause”.

Utvecklingen gick extremt snabbt, menar journalisten Helena Gustavsson, som bodde i New York under hela 2020.

– Kanske blev staden en symbol på det sättet, det visade hur viruset kunde dra fram väldigt snabbt. Men New York visade också hur man kunde platta ut kurvan om många hjälper till och staden verkligen går samman. Det fanns en känsla av solidaritet och att människor jobbade för varandra på ett sätt som få förknippar New York med, säger hon.

För ett år sedan stängdes New York ner på grund av coronaviruset. Arkivbild: Charlie Bennet.

New York-bor berättar

Helena Gustavsson och Charlie Bennet skildrar de gapande tomma miljöerna och har intervjuat drabbade New York-bor. Där finns långtidssjuka som levt isolerade och läkare som konstant har fått hålla fram mobiltelefoner till patienter, så att de ska kunna ta ett sista avsked av närstående.

– Det är samma situation som det har varit i Sverige också, att många som hamnat på sjukhus inte haft möjlighet att få besök av nära och kära och inte har haft någon med sig när de dör.

Livet fortsätter

Huruvida staden har förändrats i grunden är än så länge svårt att säga, tycker Helena Gustavsson. Livet har trots allt gått sin gilla gång och ett år efter nedstängningens början gör vaccinationerna staden lite mer avslappnad igen, ser hon. Livet fortsätter.

– Parallellt och trots att det är så mycket död, sjukdom och elände. Det är gripande, inte på ett sorgligt sätt, men det är fantastiskt att se att många bryter ihop och kommer igen. Man får köra på och hitta alternativ, och det tycker jag New York har varit bra på.Elin Swedenmark/TT

Fakta: New Yorks paus

22 mars 2020 blev New Yorks invånare tillsagda att stanna hemma från jobbet, förutom de som hade ett yrke som anses vara av väsentlig betydelse för samhället.

On pause. Tre månader som förändrade New York” ges ut i maj/juni 2021.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.