ANNONS

Edna O’Brien får fin fransk utmärkelse

Edna O'Brien
Edna O'Briens senaste roman "Flicka" kom nyligen i svensk översättning. Pressbild: Awakening/Getty Images.

Den irländska författaren Edna O’Brien, känd för sina kvinnoskildringar, får den franska statens finaste kulturutmärkelse, kommendör av ordern ”Arts et Lettres”.

Den i dag 90-åriga O’Brien får utmärkelsen för hela sitt författarskap och för att hon ”byggt en särskild relation med Frankrike och de franska läsarna både genom kvalitén på sitt skrivande och genom sin universella kamp som fått ett särskilt gensvar i Frankrike”, skriver The Guardian.

Nyligen kom Edna O’Briens senaste roman Flicka i svensk översättning. I den skildrar hon en nigeriansk flicka som blir kidnappad av den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram. Som 87-åring reste O’Brien till Nigeria för att möta några flickor som varit med om just detta.

”Jag kunde inte ha skrivit boken utan att resa dit och tillbringa mycket tid med att prata med de drabbade familjerna, men också med doktorer, sjuksköterskor och traumaspecialister. De hjälpte mig – hoppas jag – att ge historien den mänsklighet och insikt som den förtjänar”, skrev hon till TT i en mejlintervju.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL