Jens Lapidus är aktuell med en ny roman, en barnbok och en tv-serie. Foto: Anders Wiklund/TT.

Hektisk tid för Jens Lapidus med två nya böcker och en tv-serie

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

En nära framtid där utsatta områden omges av murar. I Jens Lapidus nya roman ”Paradis City” har motsättningarna fullkomligt exploderat.

Det är lite mycket nu för Jens Lapidus. Förutom nya romanen Paradis City kommer i vår såväl hans nya barnbok och en ny reboot-serie på ”Snabba cash”. Parallellt med utgivningarna har han också startat ett nytt produktionsbolag.


ANNONS


Om det är en drömtillvaro eller kaostillvaro är oklart, Lapidus konstaterar kort att det är ”hektiska månader”.

Sverige på håll

Om vi börjar med romanen: ”Paradis City” utspelas i ett Sverige där segregationen har löpt amok och murar har byggts kring utsatta områden där invånarna kontrolleras genom ”särområdeslagar”. Inrikesministern förs bort under ett kaosartat tal, polisen står handfallen och härdsmälta hotar.

ANNONS

Romanen kom till på Mallorca, där Jens Lapidus har bott i ett par år med sin familj. Nu har han flyttat hem till Stockholm igen, men det faktum att han under en tid upplevt hemlandet på distans har påverkat boken.

– Jag har befunnit mig på en ö och betraktat Sverige på håll både geografiskt och mentalt. Mina tidigare böcker har varit väldigt inspirerade av vad jag har sett runt omkring mig där och då när jag har arbetat som advokat. Den här boken är ett Sverige som befinner sig på ett visst avstånd i tiden och jag har själv befunnit mig på ett visst avstånd när jag har skrivit den, säger han.

Att handlingen i ”Paradis City” utspelas i en nära framtid är ett medvetet grepp. Boken är ingen science fiction-roman, understryker Lapidus. En dystopi är den däremot, men med fötterna förankrade i verkligheten.

– Jag vill förstås att den ska kännas trovärdig i någon mening, även om den är ett skräckexempel. Jag har dragit negativa trender i samhället käpprätt åt helvete, skruvat upp volymen så att säga. Men jag har försökt grunda den dystopiska utvecklingen i faktiska strukturer och omständigheter som redan finns. Särområdeslagen i boken är tätt baserad på hur dansk så kallad ghettolagstiftning redan ser ut, säger han.

Medelklassens extremism

I ”Paradis City” möter läsaren inte bara klassiska Lapidus-romanfigurer (kriminella män vars dagar fylls av hänsynslöshet). Den unga influeraren Nova är till exempel ett resultat av Lapidus fascination inför fenomenet – han är ”både road och oroad” av influerar-eran. Och eftersom han skildrar ett polariserat samhälle med extrema vänster- höger- och islamiströrelser så har han funderat över vad som är den stora extremismen bland den vanliga medelklassen.

– Är inte det egentligen den otroligt insnöade fixeringen vid hur vi framstår inför andra? Konsumismen och materialismen, är inte det också en extremrörelse? Det är nog många av oss som är oroade och kritiska till det, men lik förbannat är vi också en del av det. För visst fan sitter man där och dreglar över något fint inrett hem på Instagram, säger han.

Med det sagt är de kriminella männen fortfarande tunga lagspelare i Lapidus böcker. Genom åren har han återkommande fått frågan om hans skildringar inte romantiserar deras livsstil, och det är mer regel än undantag att polisen vid tillslag hittar ett exemplar av ”Snabba cash” vid tillslag hos kriminella.

Lapidus har ett standardsvar på den frågan: Om man som läsare en kort stund kan förstå världen genom en annan människas ögon kanske man får lättare att känna medkänsla och empati.


ANNONS


– Sedan kan man ju fråga sig varför just jag alltid återvänder till de kriminella killarna. Jag läste ett citat av konstnären Annika von Hausswolff en gång: ”Man ska vara trogen sina fixeringar”. Nu råkar det här vara något som jag i mitt liv, både som advokat och jurist och som författare, uppenbarligen är fixerad vid och fascineras av, säger han och fortsätter:

– Jag hatar de här våldsamma empatilösa männen som tror att de får ta till våld och göra saker enbart för sin egen vinnings skull. Jag hatar dem, men jag brottas också med att jag någonstans kan imponeras och känna en enorm medömkan.

Jens Lapidus nya bok

Paradis City

Paradis City

Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

Ha roligt

Lapidus genombrottsroman ”Snabba cash” från 2006 har tidigare resulterat i en film, och i vår blir den även tv-serie på Netflix i regi av Jesper Ganslandt, med manus av Oskar Söderlund och med Evin Ahmad i huvudrollen. Serien utspelar sig tio år efter händelserna i romanen och är enligt Lapidus ”samma universa men en helt ny berättelse”. Lapidus har skrivit manus till ett av avsnitten, och har i samma veva även startat ett eget produktionsbolag tillsammans med seriens producent Nicklas Wikström Nicastro.

– På sistone har jag varit delaktig i de olika processerna kring serierna som gjorts på mina böcker. Jag har börjat tycka att det är kul med hela processen och det gemensamma arbetet som det ändå innebär – författarjobbet är ju ganska solitärt. Vi ska göra film och tv liksom, och inte bara mina grejer utan allt som vi tycker verkar bra, säger han.

I bjärt kontrast till Lapidus romaner står hans relativt nya karriär som barnboksförfattare. I mitten av mars kommer ”Poolkuppen”, en ny bok om Dillstaligan som han den här gången har skrivit tillsammans med sin fru Hedda Lapidus.

– Det är också ett sätt att vända blicken mot något annat och få nya infallsvinklar så att inte det man gör blir uttjatat. Ha roligt, helt enkelt, säger han.

Text: Sara Haldert/TT

Fakta: Jens Lapidus

Ålder: 46

Yrke: Jurist och författare

Slog igenom med ”Snabba cash” 2006. Krimromanen gav upphov till den nya genren ”Stockholm noir”. Har därefter bland annat givit ut böckerna ”Aldrig fucka upp”, ”Livet deluxe”, ”Vip-rummet” och ”Top dogg”.

Har även synts i tv-produktionerna ”Lex Lapidus” och ”Advokaten”.

Aktuell med: Nya boken ”Paradis City”, barnboken ”Dillstaligan: Poolkuppen” och tv-serien ”Snabba cash”.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL