Bokmässans många besökare under 2019. Men för lite utrymme ägnas åt barn- och ungdomslitteraturen, tycker flera förlag. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Bokmässan får kritik av barnboksförlag för seminarieprogram

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Flera barnboksförlag är kritiska till det utrymme som barn- och ungdomslitteraturen får i årets seminarieprogram på Bokmässan, skriver Svensk Bokhandel. Av årets 150 seminarier är 15 avsatta till barn- och ungdomslitteratur.

Melina Nordstrand, försäljningsansvarig på barnboksförlaget Opal, är en av dem som har reagerat.

– I grunden är det här en biblioteksmässa, och biblioteken lever i stort sett på barnlitteraturen. De senaste åren har man också pratat väldigt mycket om hur viktigt det är med barns läsning. Då tycker jag att Bokmässan, som är en stor aktör i branschen, ska ta sitt ansvar, säger hon.

Att barn- och ungdomslitteratur utgör cirka tio procent av seminarieprogrammet är dock inte nytt för i år. På förra årets digitala mässa var fördelningen 14 av 150 seminarier och 2019 rörde det sig om cirka 30 av 325 seminarier.

Oskar Ekström, programchef på Bokmässan, försvarar fördelningen med att utgivningen av barn- och ungdomslitteratur ”står för cirka 17 procent” av den totala bokutgivningen i Sverige. Eftersom alla seminarier inte handlar om aktuell utgivning, menar han att fördelningen egentligen är högre.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL