Bokmässan får kritik av barnboksförlag för seminarieprogram

Bokmässans många besökare under 2019. Men för lite utrymme ägnas åt barn- och ungdomslitteraturen, tycker flera förlag. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Flera barnboksförlag är kritiska till det utrymme som barn- och ungdomslitteraturen får i årets seminarieprogram på Bokmässan, skriver Svensk Bokhandel. Av årets 150 seminarier är 15 avsatta till barn- och ungdomslitteratur.

Melina Nordstrand, försäljningsansvarig på barnboksförlaget Opal, är en av dem som har reagerat.

– I grunden är det här en biblioteksmässa, och biblioteken lever i stort sett på barnlitteraturen. De senaste åren har man också pratat väldigt mycket om hur viktigt det är med barns läsning. Då tycker jag att Bokmässan, som är en stor aktör i branschen, ska ta sitt ansvar, säger hon.

Att barn- och ungdomslitteratur utgör cirka tio procent av seminarieprogrammet är dock inte nytt för i år. På förra årets digitala mässa var fördelningen 14 av 150 seminarier och 2019 rörde det sig om cirka 30 av 325 seminarier.

Oskar Ekström, programchef på Bokmässan, försvarar fördelningen med att utgivningen av barn- och ungdomslitteratur ”står för cirka 17 procent” av den totala bokutgivningen i Sverige. Eftersom alla seminarier inte handlar om aktuell utgivning, menar han att fördelningen egentligen är högre.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL