Grundaren Jeff Bezos lämnar VD-posten men inte Amazon

Amazon Jeff Bezos
Amazons grundare Jeff Bezos slutar som VD under 2021. Foto: Pressbild.

Jeff Bezos slutar som VD för världens största bokhandel, Amazon, till hösten. Men han stannar kvar som styrelseordförande och lovar att lägga ännu mer fokus på nya projekt.

I ett brev till Amazons 1,3 miljoner anställda, nästan lika många som antalet invånare i Skåne, skriver Bezos om sitt beslut och resan han och företaget gjort.

”Den här resan började för 27 år sedan. Amazon var bara en idé och den hade inget namn. Den fråga jag fick oftast på den tiden var ’Vad är internet?’. Tack och lov har jag inte behövt förklara det på väldigt länge”, skriver Bezos.

Under tredje kvartalet 2021 kommer Jeff Bezos att lämna över VD-rollen till Andy Jassy och istället själv övergå till att vara styrelseordförande.

”Som styrelseordförande kommer jag att fortsätta vara engagerad i viktiga Amazon-inititativ men även ha den tid och energi som jag behöver för att fokusera på Day 1 Fund, Bezos Earth Fund, Blue Origin, The Washington Post och mina andra passioner. Jag har aldrig haft mer energi och det här handlar inte om att pensioneras. Jag är super-passionerad över den genomslagskraft som dessa organisationer kan ha”, skriver Bezos i ett stycke som citeras av många medier.

Innovation bakom Amazons framgångar

Han menar i brevet att nyckeln till Amazons framgångar ligger i innovation och nämner hur ehandelsjätten varit pionjärer inom kundrecensioner och personliga rekommendationer, 1-klicks-köpknappen, snabba leveranser, obemannade butiker, Kindle, Alexa, molntjänster.

”Om du lyckas så blir innovationen det nya normala efter ett par år. Folk gäspar. Och den gäspningen är den bästa komplimang en uppfinnare kan få”, skriver Bezos.

Igår släppte även Amazon sin rapport för fjärde kvartalet 2020. Siffrorna är så astronomiska att det är svårt att ta in.

  • Omsättningen (försäljningen) ökade med 44 % till 125,6 miljarder dollar jämfört med samma kvartal 2019.
  • Resultatet ökade till 7,2 miljarder dollar – mer än en dubblering jämfört med 2019.
  • Helåret 2020 omsatte Amazon 386,1 miljarder dollar (+38% eller drygt 100 miljarder dollar mer än 2019)
  • Helårsvinsten ökade till 21,3 miljarder dollar, vilket motsvarar 180 miljarder kronor.

Sverige nämns bara på ett ställe i kvartalsrapporten: det är ett av de länder där Amazon investerar i sol- och vindkraft som en del i företagets mål att vara koldioxidneutrala år 2040.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.