ANNONS

Grundaren Jeff Bezos lämnar VD-posten men inte Amazon

Amazon Jeff Bezos
Amazons grundare Jeff Bezos slutar som VD under 2021. Foto: Pressbild.

Jeff Bezos slutar som VD för världens största bokhandel, Amazon, till hösten. Men han stannar kvar som styrelseordförande och lovar att lägga ännu mer fokus på nya projekt.

I ett brev till Amazons 1,3 miljoner anställda, nästan lika många som antalet invånare i Skåne, skriver Bezos om sitt beslut och resan han och företaget gjort.

”Den här resan började för 27 år sedan. Amazon var bara en idé och den hade inget namn. Den fråga jag fick oftast på den tiden var ’Vad är internet?’. Tack och lov har jag inte behövt förklara det på väldigt länge”, skriver Bezos.

Under tredje kvartalet 2021 kommer Jeff Bezos att lämna över VD-rollen till Andy Jassy och istället själv övergå till att vara styrelseordförande.

ANNONS

”Som styrelseordförande kommer jag att fortsätta vara engagerad i viktiga Amazon-inititativ men även ha den tid och energi som jag behöver för att fokusera på Day 1 Fund, Bezos Earth Fund, Blue Origin, The Washington Post och mina andra passioner. Jag har aldrig haft mer energi och det här handlar inte om att pensioneras. Jag är super-passionerad över den genomslagskraft som dessa organisationer kan ha”, skriver Bezos i ett stycke som citeras av många medier.

Innovation bakom Amazons framgångar

Han menar i brevet att nyckeln till Amazons framgångar ligger i innovation och nämner hur ehandelsjätten varit pionjärer inom kundrecensioner och personliga rekommendationer, 1-klicks-köpknappen, snabba leveranser, obemannade butiker, Kindle, Alexa, molntjänster.

”Om du lyckas så blir innovationen det nya normala efter ett par år. Folk gäspar. Och den gäspningen är den bästa komplimang en uppfinnare kan få”, skriver Bezos.

Igår släppte även Amazon sin rapport för fjärde kvartalet 2020. Siffrorna är så astronomiska att det är svårt att ta in.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!
  • Omsättningen (försäljningen) ökade med 44 % till 125,6 miljarder dollar jämfört med samma kvartal 2019.
  • Resultatet ökade till 7,2 miljarder dollar – mer än en dubblering jämfört med 2019.
  • Helåret 2020 omsatte Amazon 386,1 miljarder dollar (+38% eller drygt 100 miljarder dollar mer än 2019)
  • Helårsvinsten ökade till 21,3 miljarder dollar, vilket motsvarar 180 miljarder kronor.

Sverige nämns bara på ett ställe i kvartalsrapporten: det är ett av de länder där Amazon investerar i sol- och vindkraft som en del i företagets mål att vara koldioxidneutrala år 2040.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL