Barnboksserier är en framgångsformel

Handbok för superhjältar
Handbok för superhjältar (illustration Agnes Våhlund), Monster Monster och Warriors är några av de populära barnsboksserierna i Sverige just nu.

Vem vill inte läsa en bok till av en författare du gillar, gärna i samma serie? Denna vecka släpps del 6 i en serie och bok 9 och 10 i en annan. Framgångsrika barnböcker är ofta mer än en bok.

LasseMaja-böckerna har dominerat topplistorna i åratal. Fängslande och roliga böcker för barn i en ålder där både de och föräldrarna gillar böcker.

Handbok för framgång

Utan hopp av Elias och Agnes Våhlund är den sjätte delen om Röda Masken och hennes vänner i bokserien som tagit Sverige och många andra länder med storm. Böckerna har sålt mer än 800 000 exemplar bara i Sverige och är översatta till 20 språk.

Den boken släpps idag och låg tvåa redan på förra veckans topplista genom förbeställningar (eller kanske att boken redan hunnit anlända till  några bokhandlare?).

Kan det bli en monstersuccé?

Handbok för superhjältar är inte den enda serien (även om den kanske är mest lik en tecknad serie av dem). Musse & Helium har fem böcker på topplistan.

Nyligen släpptes den nionde och tionde boken i succéserien ”Monster monster” – Johannes Pinters kapitelböcker för unga bokslukare och monsterälskare, som är planerad att bli 20 böcker totalt. Robotriddaren och Halloweenhundarna är titlarna på dessa.

Ännu fler böcker finns det om stridskatterna i Warriors-serien. Eller ska vi säga serierna. Nyligen släpptes den andra boken i den tredje serien om kattklanerna: Warriors – Den mörka floden.

Hur hinner författaren Erin Hunter? Jo, bakom författarnamnet döljer sig ett författarkollektiv bestående av de erfarna barnboksförfattarna Kate Cary, Cherith Baldry, Tui Sutherland, Gillian Philip, Inbali Iserles och Victoria Holmes.

Fotnot: Denna artikel är hämtad ur fredagens nyhetsbrev. Håll dig uppdaterad genom att prenumerera (kostnadsfritt).

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.