Bokrean 2021: Köer och förbeställningar

Bokrean 2021 blir inte som vanligt. Räkna med köer utanför butik på grund av covid-19-restriktioner och mer förbeställningar. Arkivbild: Boktugg.

Bokrean 2021 måste genomföras som planerat med start tisdag 23 februari. Förslag om att flytta den till april ses inte som realistiska. Alltså hamnar fokus på säkra köer och förbeställningar.

Efter nyår började det ryktas om att Bokrean 2021 skulle flyttas fram två månader, till slutet av april med anledning av covid-19-pandemin.

Men Boktugg har haft kontakt med en rad personer på förlag och bokhandlar och alla verkar eniga om att det är praktiskt taget omöjligt att flytta årets stora försäljningskampanj – Bokrean.

Vem vågar ropa Bokrea?

Den absolut största utmaningen med Bokrean är hur man kommunicerar den. Det rekommenderades avhållsamhet i mellandagarna och få butiker vågade basunera ut att det var rea.

Är det ansvarsfullt att marknadsföra en bokrea nu, när smittan befinner sig på rekordnivåer och vaccinationerna knappt hunnit börja?

Sannolikt måste fokus i kommunikationen ligga på förbeställningar och … för dem som kan: sälja på nätet. Men bokrean är enormt viktig för de fysiska butikerna och de flesta säljer åtskilliga lastpallar med reaböcker.

Hur trångt blir det egentligen?

Restriktionerna säger nu att varje kund ska ha tio kvadratmeter och alla butiker har fått räkna fram ett maxantal som släpps in. Flera bokhandlare konstaterar att det bara finns två tillfällen under året som de har så många personer i butiken samtidigt: julhandeln och rean.

– Nu är det tyvärr så att bokrean de senaste åren har en lite lugnare framfart än historiskt och frånsett första dagen så tror jag inte butikerna kommer att ha några större problem med de nya restriktionerna. Det kommer säkert att bli fler förbeställningar i år. Det har vi sett under hösten och julen och här börjar butikerna få bra rutiner för olika lokala initiativ till att serva kunderna efter deras önskemål, säger Anders Billing, VD för bokhandelskedjan Ugglan.

Inget alternativ att skjuta på rean

Akademibokhandeln har inte beslutat hur de ska kommunicera kring rean ännu, men de har ju både Bokus och Akademibokhandeln.se att luta sig mot. Samtidigt som butikerna måste hitta lösningar.

– Att skjuta på bokrean är inget alternativ, vi måste hitta sätt att genomföra den coronasäkert enligt de nuvarande bestämmelserna där varje kund ska ha en fri yta på tio kvadratmeter, säger Maria Hamrefors på Svenska Bokhandlareföreningen i en intervju med Dagens Nyheter.

Så hur kommer Bokrean 2021 att bli ihågkommen? Långa köer med avstånd utanför bokhandlar eller kanske färdigpackade kassar med förbeställda reaböcker för utlämning via bakdörrar eller på parkeringen?

Blir pandemin en anledning att förnya Bokrean och kan ett fokus på förbeställningar rentav öka försäljningen? Fem veckor kvar till årets största kampanj.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL