News of the World med Tom Hanks till Netflix – och svenska bokhandlar?

news of the world tom hanks paulette jiles
Boken News of the Word av Paulette Jiles har filmatiserats med Tom Hanks i huvudrollen. Filmen kommer till Netflix - men när kommer boken på svenska? Foto: iStock. Montage: Boktugg.

News of the World med Tom Hanks hade premiär i USA den 25 december. Netflix har köpt de internationella rättigheterna till filmen som bygger på en bok av Paulette Jiles – som inte är utgiven på svenska. Ännu.

Filmbranschen har påverkats kraftigt av covid-19-pandemin eftersom biograferna stängts på många håll. Westernfilmen News of the World med Tom Hanks var en av få som faktiskt gick upp på bio i USA, på utvalda biografer, den 25 december 2020. Under premiärhelgen spelade den in 2,25 miljoner dollar. Redan den 15 januari släpps filmen för streaming (som hyrfilm) i USA.

Precis som en del andra storfilmer så valde filmbolaget Universal Pictures att sälja de internationella rättigheterna till Netflix. Något premiärdatum där har vi inte lyckats hitta.

Boken News of the World på svenska?

Och varför är en Tom Hanks-film intressant för bokbranschen? Jo, den är baserad på den bästsäljande boken News of the World från 2016 av Paulette Jiles. Den är inte översatt och utgiven på svenska. Ännu. HarperCollins ger i USA ut en movie-tie-in (alltså boken med filmomslag) i januari och det är väl ingen vild gissning att HarperCollins Nordic eller något annat alert svenskt förlag gör samma sak – när filmen väl kommer på Netflix i Sverige.

Den senaste boken av Paulette Jiles vi hittar på svenska är Fiendens kvinnor som Forum gav ut 2003. Hon har annars skrivit ett 20-tal böcker, varav några nominerats till och vunnit olika litterära priser i USA och Kanada.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,