ANNONS

12-årige debutanten Willem Källmodin: Älskar skräck

Willem Källmodin författardebuterar vid 12 års ålder med boken "Salen", som han har skrivit tillsammans med sin mamma Nina Källmodin. Pressbild: Emelie Langer.

Willem Källmodin, född 2008, är i färd med att debutera som författare med ”Salen”. Boken är en ryslig historia som han har skrivit tillsammans med sin mamma.
Jag gillar verkligen att bli rädd av skräckböcker, säger Willem Källmodin.

Willem Källmodins författardebut är resultatet av att han och modern Nina Källmodin kom på andra plats i förlaget Bonnier Carlsens stora berättartävling tidigare i år.

Salen, en ”klassisk spökhistoria”, handlar om de tre vännerna Harry, Johanna och Lo som upptäcker en dörr dold bakom en bokhylla i sitt skolbibliotek. På andra sidan dörren väntar något som får ungdomarnas tillvaro att bokstavligt talat ta en gastkramande vändning.

Två uppföljare

Willem Källmodins litterära intresse grundlades i tidig ålder.

ANNONS

– Han började läsa själv när han precis hade fyllt fem, och så har han varit en bokmal sedan dess. Så han har fått väldigt mycket språk på den vägen, säger Nina Källmodin.

”Salen” påbörjades som ”en kul grej” mellan mor och son. Idéer studsades fram och tillbaka, och skrevs sedan ned.

Snart insåg de att det här är på väg någonstans, nu stundar debuten, och under 2021 ges två uppföljare till ”Salen” ut.

– Det känns väldigt konstigt men samtidigt väldigt fantastiskt att jag kan göra det nu, när jag är så ung, säger Willem Källmodin.

– Jag har alltid varit intresserad av att skriva historier, men det har aldrig varit något riktigt stort projekt som en bok tidigare.

Älskar skräck

Den litterära duon är ingen ny företeelse. Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril, Anders Roslund och Börge Hellström, Bill Clinton och James Patterson är alla exempel från en lista som kan göras lång.

Men det hör inte till vanligheterna att samarbetet sker över generationsgränserna inom en och samma familj.

– Det fungerar väldigt bra. Vi kommer på idéer och fyller i varandras idéer. Vi tänker väldigt mycket på samma sätt, så det är enkelt när vi ska komma på någonting, säger Willem Källmodin.

Nina Källmodin är publicerad författare och arbetar även som skolbibliotekarie. Det var på arbetsplatsen som hon och sonen Willem upptäckte det dolda utrymme som skulle komma att inspirera händelserna i ”Salen”.

Valet av litterär genre kom naturligt för 12-åringen.

– Jag brukar oftast läsa skräckböcker. Jag gillar verkligen att bli rädd av dem, så det var nog därför det var så enkelt att skriva en egen bok. Man har så mycket inspiration från alla andra man har läst, säger han.

Text: Patrick Stanelius/TT

Fakta: Willem Källmodins rysarrecept

En riktigt bra skräckhistoria har följande ingredienser, enligt författardebutanten Willem Källmodin:

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

”Det ska inte bara vara skräck, utan en blandning av skräck och annat också. Till exempel ska man få lära känna romanfigurerna och gärna känna igen sig i dem och i situationerna de hamnar i. Sedan kan det vara bra att blanda i lite humor också, men inte för mycket så att det tar över skräcken. Det är också bra att ha med något sorgligt eller något som väcker känslor.”

”Salen” ges ut den 28 december.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL