Bokförlaget Nona utlyser manustävling – söker nästa ljudboksstjärna

Ebba Sörhag, förlagsredaktör på Nona. Foto: Bokförlaget Nona

Sommaren 2021 arrangerar Bokförlaget Nona en manustävling för skönlitterära berättelser för vuxna. I vinstpotten ligger ett ljudbokskontrakt.

– Ljudboksmarknaden i Sverige har aldrig varit så het som den är idag. Den expanderar för varje dag som går, inte minst under året som gått då vi haft ännu mer tid att tillbringa med oss själva och det vi helst läser och lyssnar på. Vi på Bokförlaget Nona har på senare tid velat satsa lite extra på svenska författare, och då passar ljudboken utmärkt för att etablera och nå ut med ett nytt, stort författarskap, säger Ebba Sörhag, redaktör på Bokförlaget Nona.

I sommar väljer förlaget därför att utlysa en manustävling där priset är ett ljudbokskontrakt. Kriterierna är att manuset ska vara skönlitterärt och skrivet för vuxna. 

– Vi har valt att öppna upp för alla typer av skönlitterära manus eftersom vi tror att det finns berättelser i alla genrer därute som kommer upplevas fantastiskt bra i ljud. Vi vill att de som är sugna på att söka till tävlingen ska kunna spåna helt fritt och bidra med precis vad de tror är en riktig ljudbokssuccé. Vi är nyfikna på allt, helt enkelt!

Vad ska man tänka på när man skriver ett ljudboksmanus?
– Att skriva vad man själv hade velat lyssna på är alltid en bra utgångspunkt. Man kan också ta i beaktande att en ljudbokslyssnare funkar precis på samma sätt som en traditionell läsare – men istället för ”bara en sida till” låter det ”bara tio minuter till”. Som bokslukare vet man också att detta oftast resulterar i att man plötsligt stannat uppe hela natten med en bra bok. Därav kan cliffhangers vara en bra grej att ha med sig. Eller, om man vill vara lite mer subtil, någon typ av inre driv hos karaktärerna eller storyn som gör att man får den där känslan av att bara ”vara tvungen” att lyssna lite till, säger Ebba.

Det vinnande manuset kommer att publiceras som ljudbok. Men frågan är om förlaget kan komma att publicera fler manus som inkommit i tävlingen?

– Vår plan är att satsa stort på ett ljudboksförfattarskap. Vi vill se vår vinnare ta ljudboks-Sverige med storm. Men givetvis stänger vi inga dörrar, ett bra manus är ett bra manus och vi kommer läsa alla inkomna berättelser med samma entusiasm och förhoppningar om succé.

Nona har gett ut flera framgångsrika ljudböcker i olika genrer, från historiska romaner till thrillers och feelgood.

– Något man skulle kunna säga är att den allra bästa ljudboken är en ljudbok med en given lyssnare. Det våra succéer har gemensamt är att det finns en lyssnarsugen läsare för vardera bok. Många gånger kan lyssnarna tycka att det är kul om boken är lång också, just för att man ska kunna mjölka varenda sekund ur en riktigt bra lyssnarupplevelse. Där är jag nog benägen att hålla med.

Hur ser fördelningen ut mellan tryckta och digitala format i er utgivning?
– Vi vill ge ut starka berättelser som kan tilltala många läsare och lyssnare. Den stadigt ökande digitaliseringen som vi sett mer och mer av under de senaste åren har gjort att vi ställt om och anpassat vår utgivning till manus som även lämpar sig i ljud. Nu vill vi satsa ännu mer på att öka utgivningen av digitala titlar, inte minst genom den här manustävlingen!

Deadline för manustävlingen är 15 september 2021. Här kan du läsa mer om tävlingen.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL