Den sydkoreanska Almapristagaren Baek Heenas böcker är fina julklappar för alla åldrar. Arkivbild: Claudio Bresciani/TT.

Julen 2020 – boktips: 10 genialiska böcker som julklappar till barn och unga

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

En elvaåring med egen blick på världen, bullarna som får den som äter att flyga eller den rafflande förhistorien till ”Hungerspelen”. Här är tio boktips ur 2020 års utgivning till den som vill ge bort barnböcker eller ungdomsböcker med lustläsning, poesi och hisnande äventyr.

Vad ska man köpa till en XX-åring? En bra fråga att ställa till sin lokala bokhandlare. Men för den som behöver lite snabba tips har TT sammanställt lite boktips med barn- och ungdomsböcker som varit aktuella på olika sätt under 2020. Flera av dem prisbelönta eller nominerade till olika priser.


ANNONS


Poetiskt

Kom dagen kom natten av Åsa Lind och Emma Virke
En stämningsfull dragspelsbok där läsare vecklar ut en dag- och en nattsida. Allt utspelas en sensommardag som fortsätter in i nattens drömmar. En poetisk och tidlös högläsningsbok för alla åldrar om sommaren när den är som allra vackrast.

Molnbullar av Baek Heena
Årets Alma-pristagare Baek Heena bygger upp miniatyrmiljöer som hon sedan fotograferar av. Med humor och detaljrikedom berättar hon om två små katter som ser en bit moln som fastnat i ett träd. De plockar hem den till sin mamma som bakar molnbullar. Den som äter börjar flyga. Som läsare vill – och får– man vara med.

Äventyr

Den falska rosen av Jakob Wegelius
Jakob Wegelius fortsätter med sitt magiska sagouniversum, där apan Sally tyst betraktar människornas märkliga förehavanden. Här hamnar hon i Glasgows undre värld, och avslöjar där likt ett lackmuspapper både personers sjaskiga och oväntat godhjärtade sidor. En medryckande och stämningsfull skröna.

Mio min Mio av Astrid Lindgren med nya illustrationer av Johan Egerkrans
Johan Egerkrans riddar Kato har drag av onda filmfurstar som Dracula, Darth Vader och Saruman i ”Sagan om ringen”. Men här finns också pastorala idyller inspirerade av en estetik hämtad från 1950-talet då sagan skrevs. Mio då? Han har blond kalufs och är igenkännbar även för den som är hårt präglad av Ilon Wiklands original.

ANNONS

Mitt bottenliv – av en ensam axolotl av Linda Bondestam
En Augustnominerad bilderbok om ett litet groddjur som möjligen är den sista av sin sort. Han umgås med tigersalamandrar och samlar skatter tills han en dag blir bortsvept av en våg. En klimatkritisk bok som ändå lyckas göra läsaren både glad och berikad.

Högstadiets känslostormar

Humlan Hanssons hemligheter av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson (illustratör)
Humlan Hansson är en elvaårig tjej med egen blick på världen. Hon kommer tillbaka till skolan efter två veckors sjukdom, bara för att upptäcka att hennes bästa vän har börjat hänga med hästtjejerna. Ensamhet, lojalitet och psykisk sjukdom är några av de teman som denna originella och Augustprisade bok berör. Med svärta och humor skildras tjejer som komplexa människor.

Fula tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson
På det anonyma Instagramkontot ”Fula tjejer” publiceras bilder på tjejer som går på en högstadieskola i Gnesta. Alla är rädda men ingen vet vem som startat det. Tre sinsemellan olika tjejer går ihop för att sätta dit den som gjort det. Sammantaget en varm skildring av ett tillåtande systerskap.

En stark nolla av Sara Lövestam
Outsidern Texas är kär i André. De har gått i samma klass i åtta år och är fast i sina respektive roller. För att få kontakt med André skapar Texas ett falskt Instagramkonto och uppger sig för att vara Amy. Problemet är bara att André blir mer intresserad än vad Texas hade tänkt sig. Historien är skriven med en lyhördhet inför ungdomars sätt att uttrycka sig.

Unga vuxna:

Gudars like av Meg Rosoff
Kit förför alla – även det 17-åriga berättarjaget som för första gången blir sedd och älskad. Så småningom upptäcker hon att hon inte är ensam om det. Alma-pristagaren Meg Rosoff skildrar hur det är att falla handlöst för en kille som ser ut som en gud – och vet om det. En bra roman om att förlora oskulden.

Balladen om sångfåglar och ormar av Suzanne Collins

Tolv år efter att den första boken i trilogin ”Hungerspelen” gavs ut kom i våras Suzanne Collins roman om förhistorien. Här får läsarna bland annat förklaringarna till president Snows märkliga psyke men också till varför han blir så påtagligt fascinerad av Katniss Everdeen. En given klapp till alla som har läst trilogin.


ANNONS


Text: Erika Josefsson/TT, Elin Swedenmark/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …