ANNONS

Julen 2020 – boktips: 10 genialiska böcker som julklappar till barn och unga

Den sydkoreanska Almapristagaren Baek Heenas böcker är fina julklappar för alla åldrar. Arkivbild: Claudio Bresciani/TT.

En elvaåring med egen blick på världen, bullarna som får den som äter att flyga eller den rafflande förhistorien till ”Hungerspelen”. Här är tio boktips ur 2020 års utgivning till den som vill ge bort barnböcker eller ungdomsböcker med lustläsning, poesi och hisnande äventyr.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Vad ska man köpa till en XX-åring? En bra fråga att ställa till sin lokala bokhandlare. Men för den som behöver lite snabba tips har TT sammanställt lite boktips med barn- och ungdomsböcker som varit aktuella på olika sätt under 2020. Flera av dem prisbelönta eller nominerade till olika priser.

Poetiskt

Kom dagen kom natten av Åsa Lind och Emma Virke
En stämningsfull dragspelsbok där läsare vecklar ut en dag- och en nattsida. Allt utspelas en sensommardag som fortsätter in i nattens drömmar. En poetisk och tidlös högläsningsbok för alla åldrar om sommaren när den är som allra vackrast.

ANNONS

Molnbullar av Baek Heena
Årets Alma-pristagare Baek Heena bygger upp miniatyrmiljöer som hon sedan fotograferar av. Med humor och detaljrikedom berättar hon om två små katter som ser en bit moln som fastnat i ett träd. De plockar hem den till sin mamma som bakar molnbullar. Den som äter börjar flyga. Som läsare vill – och får– man vara med.

Äventyr

Den falska rosen av Jakob Wegelius
Jakob Wegelius fortsätter med sitt magiska sagouniversum, där apan Sally tyst betraktar människornas märkliga förehavanden. Här hamnar hon i Glasgows undre värld, och avslöjar där likt ett lackmuspapper både personers sjaskiga och oväntat godhjärtade sidor. En medryckande och stämningsfull skröna.

Mio min Mio av Astrid Lindgren med nya illustrationer av Johan Egerkrans
Johan Egerkrans riddar Kato har drag av onda filmfurstar som Dracula, Darth Vader och Saruman i ”Sagan om ringen”. Men här finns också pastorala idyller inspirerade av en estetik hämtad från 1950-talet då sagan skrevs. Mio då? Han har blond kalufs och är igenkännbar även för den som är hårt präglad av Ilon Wiklands original.

ANNONS

Mitt bottenliv – av en ensam axolotl av Linda Bondestam
En Augustnominerad bilderbok om ett litet groddjur som möjligen är den sista av sin sort. Han umgås med tigersalamandrar och samlar skatter tills han en dag blir bortsvept av en våg. En klimatkritisk bok som ändå lyckas göra läsaren både glad och berikad.

Högstadiets känslostormar

Humlan Hanssons hemligheter av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson (illustratör)
Humlan Hansson är en elvaårig tjej med egen blick på världen. Hon kommer tillbaka till skolan efter två veckors sjukdom, bara för att upptäcka att hennes bästa vän har börjat hänga med hästtjejerna. Ensamhet, lojalitet och psykisk sjukdom är några av de teman som denna originella och Augustprisade bok berör. Med svärta och humor skildras tjejer som komplexa människor.

Fula tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson
På det anonyma Instagramkontot ”Fula tjejer” publiceras bilder på tjejer som går på en högstadieskola i Gnesta. Alla är rädda men ingen vet vem som startat det. Tre sinsemellan olika tjejer går ihop för att sätta dit den som gjort det. Sammantaget en varm skildring av ett tillåtande systerskap.

En stark nolla av Sara Lövestam
Outsidern Texas är kär i André. De har gått i samma klass i åtta år och är fast i sina respektive roller. För att få kontakt med André skapar Texas ett falskt Instagramkonto och uppger sig för att vara Amy. Problemet är bara att André blir mer intresserad än vad Texas hade tänkt sig. Historien är skriven med en lyhördhet inför ungdomars sätt att uttrycka sig.

Unga vuxna:

Gudars like av Meg Rosoff
Kit förför alla – även det 17-åriga berättarjaget som för första gången blir sedd och älskad. Så småningom upptäcker hon att hon inte är ensam om det. Alma-pristagaren Meg Rosoff skildrar hur det är att falla handlöst för en kille som ser ut som en gud – och vet om det. En bra roman om att förlora oskulden.

Balladen om sångfåglar och ormar av Suzanne Collins

Tolv år efter att den första boken i trilogin ”Hungerspelen” gavs ut kom i våras Suzanne Collins roman om förhistorien. Här får läsarna bland annat förklaringarna till president Snows märkliga psyke men också till varför han blir så påtagligt fascinerad av Katniss Everdeen. En given klapp till alla som har läst trilogin.

Text: Erika Josefsson/TT, Elin Swedenmark/TT

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL