Julen 2020 – boktips: 10 genialiska böcker som julklappar till barn och unga

Den sydkoreanska Almapristagaren Baek Heenas böcker är fina julklappar för alla åldrar. Arkivbild: Claudio Bresciani/TT.

En elvaåring med egen blick på världen, bullarna som får den som äter att flyga eller den rafflande förhistorien till ”Hungerspelen”. Här är tio boktips ur 2020 års utgivning till den som vill ge bort barnböcker eller ungdomsböcker med lustläsning, poesi och hisnande äventyr.

Vad ska man köpa till en XX-åring? En bra fråga att ställa till sin lokala bokhandlare. Men för den som behöver lite snabba tips har TT sammanställt lite boktips med barn- och ungdomsböcker som varit aktuella på olika sätt under 2020. Flera av dem prisbelönta eller nominerade till olika priser.

Poetiskt

Kom dagen kom natten av Åsa Lind och Emma Virke
En stämningsfull dragspelsbok där läsare vecklar ut en dag- och en nattsida. Allt utspelas en sensommardag som fortsätter in i nattens drömmar. En poetisk och tidlös högläsningsbok för alla åldrar om sommaren när den är som allra vackrast.

Molnbullar av Baek Heena
Årets Alma-pristagare Baek Heena bygger upp miniatyrmiljöer som hon sedan fotograferar av. Med humor och detaljrikedom berättar hon om två små katter som ser en bit moln som fastnat i ett träd. De plockar hem den till sin mamma som bakar molnbullar. Den som äter börjar flyga. Som läsare vill – och får– man vara med.

Äventyr

Den falska rosen av Jakob Wegelius
Jakob Wegelius fortsätter med sitt magiska sagouniversum, där apan Sally tyst betraktar människornas märkliga förehavanden. Här hamnar hon i Glasgows undre värld, och avslöjar där likt ett lackmuspapper både personers sjaskiga och oväntat godhjärtade sidor. En medryckande och stämningsfull skröna.

Mio min Mio av Astrid Lindgren med nya illustrationer av Johan Egerkrans
Johan Egerkrans riddar Kato har drag av onda filmfurstar som Dracula, Darth Vader och Saruman i ”Sagan om ringen”. Men här finns också pastorala idyller inspirerade av en estetik hämtad från 1950-talet då sagan skrevs. Mio då? Han har blond kalufs och är igenkännbar även för den som är hårt präglad av Ilon Wiklands original.

Mitt bottenliv – av en ensam axolotl av Linda Bondestam
En Augustnominerad bilderbok om ett litet groddjur som möjligen är den sista av sin sort. Han umgås med tigersalamandrar och samlar skatter tills han en dag blir bortsvept av en våg. En klimatkritisk bok som ändå lyckas göra läsaren både glad och berikad.

Högstadiets känslostormar

Humlan Hanssons hemligheter av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson (illustratör)
Humlan Hansson är en elvaårig tjej med egen blick på världen. Hon kommer tillbaka till skolan efter två veckors sjukdom, bara för att upptäcka att hennes bästa vän har börjat hänga med hästtjejerna. Ensamhet, lojalitet och psykisk sjukdom är några av de teman som denna originella och Augustprisade bok berör. Med svärta och humor skildras tjejer som komplexa människor.

Fula tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson
På det anonyma Instagramkontot ”Fula tjejer” publiceras bilder på tjejer som går på en högstadieskola i Gnesta. Alla är rädda men ingen vet vem som startat det. Tre sinsemellan olika tjejer går ihop för att sätta dit den som gjort det. Sammantaget en varm skildring av ett tillåtande systerskap.

99 % av materialet på Boktugg är gratis att läsa. Om du är en regelbunden läsare får du gärna stötta oss genom att
✔️ bli betalande prenumererant
✔️ bli sponsor
✔️ swisha ett bidrag
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt gratis nyhetsbrev?

En stark nolla av Sara Lövestam
Outsidern Texas är kär i André. De har gått i samma klass i åtta år och är fast i sina respektive roller. För att få kontakt med André skapar Texas ett falskt Instagramkonto och uppger sig för att vara Amy. Problemet är bara att André blir mer intresserad än vad Texas hade tänkt sig. Historien är skriven med en lyhördhet inför ungdomars sätt att uttrycka sig.

Unga vuxna:

Gudars like av Meg Rosoff
Kit förför alla – även det 17-åriga berättarjaget som för första gången blir sedd och älskad. Så småningom upptäcker hon att hon inte är ensam om det. Alma-pristagaren Meg Rosoff skildrar hur det är att falla handlöst för en kille som ser ut som en gud – och vet om det. En bra roman om att förlora oskulden.

Balladen om sångfåglar och ormar av Suzanne Collins

Tolv år efter att den första boken i trilogin ”Hungerspelen” gavs ut kom i våras Suzanne Collins roman om förhistorien. Här får läsarna bland annat förklaringarna till president Snows märkliga psyke men också till varför han blir så påtagligt fascinerad av Katniss Everdeen. En given klapp till alla som har läst trilogin.

Text: Erika Josefsson/TT, Elin Swedenmark/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.