Bambuser: Live Video Shopping är ett utmärkt format för att sprida läsglädje

Sophie Abrahamsson, Chief Commercial Officer på Bambuser. Foto: Pressbild.

I veckan har live video shopping gjort sitt intåg i bokbranschen. Både Norstedts och Akademibokhandeln använder samma plattform, Bambuser, som ser liveshopping som den största ehandelstrenden 2020.

Vi berättade i måndags om Norstedts förlagsgrupp som satsade på Ebba Kleberg von Sydow som programledare för sin liveshopping-premiär, och igår var det Akademibokhandelns tur. Båda använder plattformen Bambuser, så vi kontaktade dem för att höra mer om hur de ser på boken som produkt för liveshopping.

Är böcker en bra produkt för live video shopping?
– Live Video Shopping är ett utmärkt format för att sprida läsglädje, ge tips och inspiration, samt hålla interaktiva författarsamtal. En livesändning når ut betydligt bredare än vad en fysisk bokföreläsning gör exempelvis. Interaktiviteten bidrar till ett ökat kundengagemang – och dessutom är bokförsäljningen en integrerad del av upplevelsen, säger Sophie Abrahamsson, Chief Commercial Officer, till Boktugg.

Vilka andra branscher/segment är stora annars?
– När vi lanserade Live Video Shopping fokuserade vi initialt på företag inom mode och skönhet eftersom den typen av bolag alltid varit snabba med att anamma nya digitala marknadsföringskanaler och har ett etablerat tänk kring sociala medier och influencers. I samband med den rådande situationen har allt fler företag inom nya segment kommit till oss snabbare än vad vi hade räknat med. Mode och skönhet är fortfarande de segment där vi har ett starkt globalt fotfäste, men vi ser nu nya snabbväxande segment som varuhus, apotek, samt företag inom fastigheter, möbler och sport för att nämna några, säger Sophie och tillägger:

– Det är ett naturligt steg för bokbranschen att följa i fotspåren i vad bedömare har kallat för den tydligaste globala retailtrenden under 2020.

Cervera är ett av de företag som använder Bambuser. Foto: Pressbild.

Rent tekniskt, vad behövs för att köra en Bambuser-session? Kan ni integrera mot vilken webbshop som helst?
– Bambusers teknik är plattformsagnostisk, vilket betyder att vi kan jobba med vilken sajt och e-handelsplattform som helst. Det enda man behöver är att lägga in ett litet javascript på sin sajt – precis som med Google Analytics till exempel. Det brukar ta ca 2-3 arbetsdagar för att komma igång med oss och det är upp till varje kund att sätta ribban på sin produktion. För de flesta räcker det med en smartphone, men vår teknik stödjer även professionella studioproduktioner med externa kameror.

Det krävs mer folk bakom kameran än framför om man ska göra en mer avancerad produktion, även om det egentligen räcker med en mobiltelefon.

Är det många ehandlare som kör live video shopping eller är det snarare influencers och mediaföretag som är er målgrupp?
– Vi är ett B2B-företag, så vi riktar oss främst till varumärken och återförsäljare av olika slag. 

Bambuser har varit en pionjär inom livevideo sedan starten 2007, men just liveshopping är ett relativt nytt område.

– Förra året påbörjade vi utvecklingen av en ny produkt som bygger på en makrotrend som har slagit stort i Asien. Vi lanserade i slutet av 2019 som första bolag i västvärlden och såg direkt en stor marknadsefterfrågan. Vi tror att liveshopping-trenden kommer att cementeras på sikt, och vår förhoppning är att Live Video Shopping blir e-handelns tillväxtmotor i västvärlden precis som det har kommit att bli i Kina, världens största e-handelsmarknad, säger Sophie Abrahamsson.

Vad kostar det att göra en liveshopping-sändning med Bambuser? Det finns ingen officiell prislista. Men om Norstedts och Akademibokhandeln blir nöjda med utfallet av sina sändningar lär åtminstone de andra stora förlagen och Adlibris följa efter.

Fotnot: Första sändningen från Akademibokhandeln hittar du här och Nordstedts här, deras nästa show med Riddarholmen går live på tisdag kväll. 

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL