ANNONS

Liveshopping med journalisten och programledaren Ebba Kleberg von Sydow, som bjuder in till en späckad livesändning, tillsammans med Norstedts Förlagsgrupp. Bild från Norstedts FB-sida.

Norstedts satsar på att sälja böcker via liveshopping med Ebba Kleberg von Sydow

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Liveshopping är den hetaste trenden inom ehandel, och nu har den kommit till den svenska bokbranschen. Ikväll testar Norstedts att sälja böcker via livesända boktips med hjälp av Bambuser och Ebba Kleberg von Sydow.

– Jag tror att vi är det första förlaget som gör detta i Sverige, jag har inte ens sett några stora amerikanska förlag men däremot finns det säkert många i Asien, säger Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts Förlagsgrupp.

Liveshopping-trenden kommer från Asien men har spridit sig över världen och företaget Bambuser, vars plattform Norstedts använder för sitt event, är faktiskt svenskt.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

– Bambuser är ett av få företag som har en plattform för liveshopping. De lägger på shoppingupplevelsen. När det gäller försäljningen gör vi detta ihop med Adlibris, säger Olle.

Är det känsligt för förlag att sälja direkt, hur gör ni på er hemsida?
– Traditionellt har ju svenska förlag inte varit särskilt intresserade av att sälja direkt till läsare. Kvällens liveshopping gör vi ihop med Adlibris. På vår egen sajt säljer vi POD-tryckta böcker själva med hjälp av Publits plattform och skickar alla övriga bokköpare till Bokus.

Under det här året har Norstedts förlagsgrupp liksom andra förlag gjort många livesändningar med författarsamtal i olika former. Dessa har lockat alltifrån strax över hundra tittare till tusentals för de mest populära.

– Det är inte mycket om man jämför med stora stjärnor som Bianca Ingrosso eller Therése Lindgren men jämfört med ett vanligt fysiskt boksamtal. När vi gjorde samarbete med 1,6 miljonersklubben hade vi 800 personer som tittade på det eventet. Det är sällan vi har så många på en bokföreläsning i fysisk form, säger Olle Lidbom och fortsätter:

– För oss blir det här ett naturligt steg. Vi har saknat ett nyckeltal på de här livesändningarna, nämligen om det driver försäljning. Med liveshopping hoppas vi få svar på det.

De har valt Adlibris som partner när det gäller att lösa betalning och logistik. Och även för att leda sändningen lutar man sig mot ett proffs.

– Vi har tittat runt en del på livesändningar och fastnade för Ebba Kleberg von Sydow. Hon har lett ett par liveshopping-event i andra branscher. Men hon har också en trovärdighet, hon boktipsar på sin Instagram och har skrivit böcker själv, säger Olle Lidbom.

Ebba får sällskap av förläggarna Håkan Bravinger och Ylva Blomqvist som ”diskuterar, tipsar och guidar dig rätt bland höstens och vinterns snackisar, bästsäljare och böckerna som garanterat går hem hos hela familjen”. Här hittar du Norstedts liveshopping-event.

Flera förlag har haft livesändningar i samband med releaser där man erbjudit boken till specialpris, bland annat Bazar förlag. Men med Bambusers lösning ska själva bokförsäljningen vara mer integrerad i eventet.

Återstår att se om liveshopping blir den nya stora grejen i bokbranschen – och om det blir förlagen eller bokhandlarna som kommer att dominera den.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »