Mångfald och genus i nya barnbibeln ”Barnens bästa bibel”

"Barnens bästa bibel" är den första svenska barnbibeln på över 25 år som översatts direkt från grundtexterna på grekiska och hebreiska. Pressbild: Speja Förlag.

Mångfalds- och genusperspektiv och en syn på barnet som en reflekterande människa. Det är några av utgångspunkterna i en helt ny bibel för barn.

Barnens bästa bibel är den första svenska barnbibeln på över 25 år som översatts direkt från grundtexterna på grekiska och hebreiska.

Direktöversatt

Biskop Sören Dalevi har forskat på barnbiblar och själv översatt bibeltexterna. Vanligtvis översätts barnbiblar från engelska – senaste direktöversättningen från grundtexterna gjordes i ”Bibel för barn” som kom 1995.

Utgångspunkten var att göra en barnbibel som inte har funnits i Sverige på väldigt länge, säger Dalevi till SVT :

– Nämligen en som har både berättelserna, psalmerna, de mest kända bönerna och den svenska barnboks-illustrationsstilen som ju är väldigt unik, säger han.

Roligt uppdrag

Illustrationerna har gjorts av barnboksförfattaren och illustratören Marcus-Gunnar Pettersson.

– Jag fick manuset om skapelseberättelsen och där fanns ordet ”huller om buller” med. Då kände jag att det här kan bli ett väldigt roligt uppdrag, för jag tycker att barnkulturen i kyrkan har varit ganska humorlös, säger han till SVT.

Till skillnad från många äldre barnbiblar där huvuddelen av de historiska figurerna ofta är vita fokuserar ”Barnens bästa bibel” på mångfald. Den har även ett genusperspektiv som bland annat innebär att det inte är självklart att mannen skapades före kvinnan – något som enligt Sören Dalevi stämmer bättre överens med bibelns originaltexter.

Barnens bästa bibel ges ut av Speja förlag och innehåller 43 bibelberättelser.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL