Äldsta Bibeln såld för rekordsumma

Codex Sassoon är en nästan komplett Bibel. Arkivbild: Ariel Schalit.

En över tusen år gammal Bibel har sålts för rekordsumman 398 miljoner kronor – vilket är det högsta priset som någonsin betalats på en auktion för ett handskrivet manuskript.

Den så kallade Codex Sassoon omfattar alla 24 böckerna i den hebreiska bibeln och är daterad till 1000-talet. Exemplaret är den äldsta nästan kompletta upplaga man känner till och döptes efter David Solomon Sassoon, som ägde en av världens största samlingar av uråldriga judiska texter.

Bibeln auktionerades ut på Sothebys till den tidigare amerikanske diplomaten Alfred Moses, på uppdrag av en amerikansk ideell organisation som kommer att skänka den till ANU Museum of the Jewish People i Tel Aviv, Israel, enligt Sothebys.

– Den hebreiska bibeln är den mest inflytelserika boken i historien och utgör grunden för den västerländska civilisationen. Jag glädjer mig över att veta att den nu tillhör det judiska folket, sade Moses.

Det tidigare dyraste handskrivna manus som sålts är Leonardo da Vincis Codex Leicester, som Bill Gates betalade ungefär 314 miljoner kronor för, år 1994. Det dyraste historiska dokumentet är ett tryck av USA:s konstitution, som såldes 2021 för ungefär 448 miljoner kronor.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL