Världens mest sålda bok? Varje år säljs 20 miljoner biblar i USA och ännu fler delas ut gratis. Och tre av fyra biblar trycks i Kina - som nu riskerar strafftullar och därför hotar bibelbrist, menar förlag. Foto: iStock.

Bibelbrist hotar i USA som trycker 150 miljoner biblar per år i Kina

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Om Donald Trumps föreslagna strafftullar på böcker som trycks i Kina blir verklighet riskerar landet bibelbrist, enligt förlagen. Varje år trycks uppåt 150 miljoner amerikanska biblar i Kina.

Förlag som ger ut biblar är upprörda över Donald Trumps föreslagna tariffer eller tullar på tryckta böcker som importeras från Kina som gör trycket 25 procent dyrare.


ANNONS


Förutom det uppenbara, att det slår mot barnböcker (inte minst pekböcker) så visar det sig nu att Kina trycker en hel del biblar åt amerikanska förlag.

Exakt hur stor bibelmarknaden är vet ingen men en källa på HarperCollins uppger för sajten Fox23 att det säljs runt 20 miljoner biblar varje år i USA. Den officiella statistiken NPD Bookscan registrerade 5,7 miljoner sålda biblar men det sker omfattande direktförsäljning utöver detta.

ANNONS

Dessutom trycks miljontals biblar som delas ut gratis av missionärer. En del uppskattar att det trycks mer än 150 miljoner biblar bara i Kina varje år som importeras till USA.

De två största bibelutgivarna i USA, Zondervan och Thomas Nelson (som ägs av HarperCollins) trycker 75 procent av sina biblar i Kina och har tillsammans runt 38 procent av den amerikanska bibelmarknaden.

Eftersom bibeltryckningar sedan många år flyttats utomlands finns det inga amerikanska tryckerier kvar som skulle klara att ta över de volymer det handlar om. Alltså riskerar det att bli brist.

Förutom att det hotar den religiösa friheten menar kritiker också att straffskatt på tryckta böcker inte skulle ha någon effekt för syftet att hindra kineser från att komma över amerikansk teknologi, affärshemligheter och immateriella rättigheter. Något som åtminstone gäller biblar och barnböcker.

”Att trycka böcker kräver ingen signifikant teknologi eller kunskap som riskerar att stjälas av Kina”, skriver Tyndales VD Mark Taylor i en kommentar till tarifferna, enligt Fox23.

TNPS (där vi hittade nyheten) har ett förslag på lösning: satsa på digitala biblar i eboksformat eller liknande.

Men vi gissar att president Trump har en egen lösning: ”Make America Print Bibles Again.”

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ögonvittnet – en bok om hur illa Kina behandlar etniska minoriteter

En chockerande skildring av en av världens grymmaste regimer – en kvinnas kamp för överlevnad.

De senaste åren har det anlagts över 1 200 koncentrationsläger i Kinas nordvästra provins där man håller personer från de kazakiska och uiguriska minoritetsfolken fängslade. Det kan röra sig om upp emot tre miljoner fångar. Villkoren är omänskliga: hjärntvätt, tortyr, misshandel, våldtäkt och medicinska experiment. Lägren utgör det största systematiska fängslandet av ett enskilt folk sedan Tredje riket.

Sayragul Sauytbay föddes i provinsen och arbetade som läkare innan hon blev utsedd till högre tjänsteman. Hennes liv blev omkullkastat när de kinesiska myndigheterna fängslade henne. Brottet: att vara kazak, en av Kinas etniska minoriteter.

I fängelset tvingades hon arbeta med att undervisa om Kinas språk, kultur och politik. Genom arbetet fick hon tillgång till hemlig information som avslöjade Beijings långsiktiga planer på att underminera både landets minoritetsfolk och demokratier runt om i världen. Efter sin flykt från Kina återförenades hon med sin familj men lever under ständigt hot om repressalier. Detta sällsynta vittnesmål från världens största övervakningsstat avslöjar inte bara den skrämmande omfattningen av Kinas tyranniska ambitioner, utan även motståndskraften och civilkuraget hos en enskild visselblåsare.

Sayragul Sauytbay bor med sin familj i Sverige sedan 2019 och har haft långa intervjutillfällen med journalisten Alexandra Cavelius under arbetet med boken.

(...) Läs hela artikeln »