ANNONS

Bibelbrist hotar i USA som trycker 150 miljoner biblar per år i Kina

Världens mest sålda bok? Varje år säljs 20 miljoner biblar i USA och ännu fler delas ut gratis. Och tre av fyra biblar trycks i Kina - som nu riskerar strafftullar och därför hotar bibelbrist, menar förlag. Foto: iStock.

Om Donald Trumps föreslagna strafftullar på böcker som trycks i Kina blir verklighet riskerar landet bibelbrist, enligt förlagen. Varje år trycks uppåt 150 miljoner amerikanska biblar i Kina.

Förlag som ger ut biblar är upprörda över Donald Trumps föreslagna tariffer eller tullar på tryckta böcker som importeras från Kina som gör trycket 25 procent dyrare.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Förutom det uppenbara, att det slår mot barnböcker (inte minst pekböcker) så visar det sig nu att Kina trycker en hel del biblar åt amerikanska förlag.

Exakt hur stor bibelmarknaden är vet ingen men en källa på HarperCollins uppger för sajten Fox23 att det säljs runt 20 miljoner biblar varje år i USA. Den officiella statistiken NPD Bookscan registrerade 5,7 miljoner sålda biblar men det sker omfattande direktförsäljning utöver detta.

Dessutom trycks miljontals biblar som delas ut gratis av missionärer. En del uppskattar att det trycks mer än 150 miljoner biblar bara i Kina varje år som importeras till USA.

De två största bibelutgivarna i USA, Zondervan och Thomas Nelson (som ägs av HarperCollins) trycker 75 procent av sina biblar i Kina och har tillsammans runt 38 procent av den amerikanska bibelmarknaden.

ANNONS

Eftersom bibeltryckningar sedan många år flyttats utomlands finns det inga amerikanska tryckerier kvar som skulle klara att ta över de volymer det handlar om. Alltså riskerar det att bli brist.

Förutom att det hotar den religiösa friheten menar kritiker också att straffskatt på tryckta böcker inte skulle ha någon effekt för syftet att hindra kineser från att komma över amerikansk teknologi, affärshemligheter och immateriella rättigheter. Något som åtminstone gäller biblar och barnböcker.

”Att trycka böcker kräver ingen signifikant teknologi eller kunskap som riskerar att stjälas av Kina”, skriver Tyndales VD Mark Taylor i en kommentar till tarifferna, enligt Fox23.

TNPS (där vi hittade nyheten) har ett förslag på lösning: satsa på digitala biblar i eboksformat eller liknande.

Men vi gissar att president Trump har en egen lösning: ”Make America Print Bibles Again.”


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se