fbpx

Bibelbrist hotar i USA som trycker 150 miljoner biblar per år i Kina

Världens mest sålda bok? Varje år säljs 20 miljoner biblar i USA och ännu fler delas ut gratis. Och tre av fyra biblar trycks i Kina - som nu riskerar strafftullar och därför hotar bibelbrist, menar förlag. Foto: iStock.

Om Donald Trumps föreslagna strafftullar på böcker som trycks i Kina blir verklighet riskerar landet bibelbrist, enligt förlagen. Varje år trycks uppåt 150 miljoner amerikanska biblar i Kina.

Förlag som ger ut biblar är upprörda över Donald Trumps föreslagna tariffer eller tullar på tryckta böcker som importeras från Kina som gör trycket 25 procent dyrare.

Förutom det uppenbara, att det slår mot barnböcker (inte minst pekböcker) så visar det sig nu att Kina trycker en hel del biblar åt amerikanska förlag.

ANNONS

Exakt hur stor bibelmarknaden är vet ingen men en källa på HarperCollins uppger för sajten Fox23 att det säljs runt 20 miljoner biblar varje år i USA. Den officiella statistiken NPD Bookscan registrerade 5,7 miljoner sålda biblar men det sker omfattande direktförsäljning utöver detta.

Dessutom trycks miljontals biblar som delas ut gratis av missionärer. En del uppskattar att det trycks mer än 150 miljoner biblar bara i Kina varje år som importeras till USA.

De två största bibelutgivarna i USA, Zondervan och Thomas Nelson (som ägs av HarperCollins) trycker 75 procent av sina biblar i Kina och har tillsammans runt 38 procent av den amerikanska bibelmarknaden.

Eftersom bibeltryckningar sedan många år flyttats utomlands finns det inga amerikanska tryckerier kvar som skulle klara att ta över de volymer det handlar om. Alltså riskerar det att bli brist.

Förutom att det hotar den religiösa friheten menar kritiker också att straffskatt på tryckta böcker inte skulle ha någon effekt för syftet att hindra kineser från att komma över amerikansk teknologi, affärshemligheter och immateriella rättigheter. Något som åtminstone gäller biblar och barnböcker.

”Att trycka böcker kräver ingen signifikant teknologi eller kunskap som riskerar att stjälas av Kina”, skriver Tyndales VD Mark Taylor i en kommentar till tarifferna, enligt Fox23.

TNPS (där vi hittade nyheten) har ett förslag på lösning: satsa på digitala biblar i eboksformat eller liknande.

Men vi gissar att president Trump har en egen lösning: ”Make America Print Bibles Again.”
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny