Anna Barnett skriver om arbetarklasskvinnor i 1800-talets Stockholm

Anna Barnett debuterar med romanen Sorgmantlar och festklänningar. Foto: Privat

”De här kvinnorna som står med i gravbrevet, vilka är de? De måste vara släktingar, men jag har aldrig hört talas om dem!”

Frågan om att försöka lista ut vilka dessa kvinnor var fick jag för tre år sedan, av en vän som visste att jag släktforskade. När jag antog utmaningen kastades jag in i ett äventyr som jag aldrig hade kunnat ana. Fakta kring kvinnorna visade sig vara svårt att gräva fram, trots många timmar framför datorn med de digitala arkiven men också besök på stadsarkivet i Stockholm.

Min debutroman skildrar en ofta bortglömd del av historien, nämligen kvinnors. Det var en skam att föda barn som ogift, och barnen skrevs in i födelseböckerna som ”oäkta” till okända föräldrar. Många fattiga barn hamnade i fosterhem i 1800-talets Stockholm.

Min berättelse erbjuder en inblick i hur livet kunde ha tett sig för ensamstående arbetarklasskvinnor, både i glädje och sorg.

Sorgmantlar och festklänningar

Sorgmantlar och festklänningar

Unga sömmerskan Gerda, och hennes manliga sällskap, hade sett fram emot Christina Nilsson-konserten vid Stockholms Grand Hôtel. Föga anade hon konsekvenserna som kvällen skulle ha för hennes liv. Berättelsen som följer är en medryckande inblick i 1800-talets Stockholm med dess klasskillnader och kvinnosyn. Läs mer »

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.