Coronapräglad Nobelfest från Rom och New York – Glück tar emot Nobelpris hemma

Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm förra året. Arkivbild: Henrik Montgomery/TT.

Nobelfesten blir digital. Litteraturpristagaren Louise Glück tar emot diplom och medalj i sitt hem, och konserten med pianisten Igor Levit livesänds för första gången över hela världen.

Det blir inget vanligt Nobelfirande i år. Givetvis bjuds del på tal och musik, både från Stockholm och Oslo, men i stället för den vanliga ceremonin i Stockholm sker överlämningen i varje pristagares hemland, enligt ett pressmeddelande från Nobelstiftelsen.

Bland annat överlämnas fysikpriset i Sveriges ambassadörsresidens i London och Nobels fredspris tas emot i Rom. Litteraturpristagaren Louise Glück tar emot diplom och medalj i sitt hem.

Nobelstiftelsen reserverar sig dock för att programmet kan komma att ändras beroende på hur coronarestriktionerna ser ut i de olika länderna.

Redan i somras meddelades att Nobelbanketten, som varje år hålls i blå hallen, ställs in.

De musikaliska inslagen anpassas också. Konserten med pianisten Igor Levit livesänds för första gången över hela världen. Ceremonin i Gyllene salen i Stockholms stadshus den 10 december ramas in av solisterna Magnus Lindgren, Edda Magnason, Elisabeth Meyer, Anna Greta Sigurdardottir, Amalie Stalheim och Sofie Sunnerstam.

”Vi har i våra sju medverkande artister och musiker en fantastisk bredd och kraft. Vi kommer framföra musik som spänner mellan Mozart, Debussy, Kurt Weill och David Bowie, till för ändamålet specialkomponerad musik av Magnus Lindgren”, säger Linus Fellbom, regissör och ansvarig för programmet, i ett pressmeddelande.

Sändningen från Gyllene salen sänds på SVT samt globalt via Nobelprisets officiella kanaler.

De är årets Nobelpristagare

Fysiologi/medicin: Harvey J Alter, Michael Houghton och Charles M Rice för upptäckt av hepatit C-virus.

Fysik: Roger Penrose, Reinhard Genzel och Andrea Ghez för upptäcker om svarta hål.

Kemi: Emmanuelle Charpentier och Jennifer Douda för upptäckt av gensaxen.

Litteratur: Louise Glück, amerikansk poet.

Ekonomi (Sveriges Riksbanks pris): Paul R Milgrom och Robert B Wilson för forskning om auktioner.

Nobels fredspris: FN:s livsmedelsprogram WFP.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL