Lydia Sandgrens debutroman Samlade verk såld till tio länder

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Det är svårt att ha missat årets mest uppmärksammade debutförfattare Lydia Sandgren och hennes 700-sidiga opus Samlade verk. Boken som har på hemmaplan hyllats och skapat debatt bland kritikerkåren och blivit nominerad till Augustpriset, är nu även en internationell succé efter att ha sålts till 10 länder.
– Att bli översatt och läst i andra länder känns svindlande, och jag ser mycket fram emot reaktionerna på denna berättelse om mitt lilla hörn av Europa, säger författaren Lydia Sandgren i ett pressmeddelande.
Bonnier Rights upplevde ett starkt internationellt intresse för Sandgrens debut och sålde tidigt boken till både tyska Mare verlag och danska Politikens förlag i fina pre-empts. Kort därefter följde försäljningar till italienska Mondadori och spanska Tres Hermanas, och den senaste försäljningen gick till norska Anne Flotaker på Armada som är en del av Strawberry förlag i Norge (och som Bonnier Books nu köpt 70 % av).
– Böcker av samma kaliber och med lika hög ambitionsnivå som Samlade verk är sällsynta, så vi är överlyckliga att se att Lydia får motta den uppmärksamhet hon förtjänar för sitt magnum opus. Boken har uppenbart erövrat läsarnas hjärtan både på hemmaplan och utomlands, och vi är så stolta över att den nu sålts till ett tionde utländskt förlag i spåren av Augustprisnomineringen, säger Eleonoora Kirk, litterär agent på Bonnier Rights.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Håkan Jenner skriver om människans livsberättande

När livet kläds i ord är en bok om livsberättande. Håkan Jenner skildrar i en reflekterande essä hur vi människor är engagerade i en ständig berättelse om vårt liv i världen. Händelser, möten, tankar och känslor – allt inarbetas i det som blir en livsberättelse. Och den personliga berättelsen blir inslag i andra berättelser, familje- och släktberättelser, men även i de stora kulturella berättelserna. Eller som det uttrycks i Peter Nilsons roman Äventyret (s. 39):

En människas liv, sade han [ärkeängeln Uriel] högtidligt, är en lång och invecklad berättelse, eller ett snår av berättelser, eller ett brottstycke ur en mycket större berättelse, eller kanske bara ett enda tecken i en väldig och oöverskådlig berättelse som aldrig upphör att berättas, så länge tid rinner.

Hur det ligger till, lite närmare bestämt, med människans berättande blir belyst i den här essän. Här ges en teoretisk inramning till livsberättande, sammanvävd med skönlitterära inslag och tänkares tankar.

Den har recenserats i Bibliotekstjänst/BTJ-häftet, nr 15/2020, där Helena Kubicek Boye skriver: ”Författaren är professor emeritus i pedagogik och hans essä kan utgöra en god grund för samtal kring berättandet som fenomen, men även som reflektionsmaterial på både individ- och gruppnivå. […] Det är en tänkvärd bok som väcker funderingar om att göra livet och dess förlopp begripligt.”

”En pärla till bok” skriver en läsare i en sms-kontakt. ”Jag stannade upp, tänkte och läste sedan vidare.” Det är en bok som berör!

(...) Läs hela artikeln »