ANNONS

Har du sett serien The Queen's Gambit på Netflix? Snart kan du läsa boken också. Bakgrund: Istock. Omslag: Modernista.

Boken bakom Queen’s Gambit släpps i svensk nyutgåva

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Modernista ger ut boken bakom Netflix succéserie The Queen’s Gambit i december 2020. Boken släpps i alla format och är inläst som ljudbok av Hedda Stiernstedt. 

The Queen’s Gambit gör just nu världssuccé som tv-serie på Netflix, men boken skrevs redan 1983. Året därpå kom den på svenska för första gången. Nu ger Modernista ut den på nytt: The Queen’s Gambit: Boken bakom världssuccén.

Berättelsen handlar om Beth Harmon, som i mitten av 1950-talet tvingas flytta till ett fosterhem i Kentucky, Där upptäcker hon snabbt två sätt att undfly sin omgivning: Att spela schack, och att ta de små gröna tabletter som hon och hennes vänner får varje dag för att hålla sig lugna. Det blir snart uppenbart att Beth är ett underbarn med en exceptionell talang.

– Det är fantastiskt att Walter Tevis mästerliga berättelse har nått en ny publik. För förlaget är det här en drömutgivning, säger Kristofer Andersson, utvecklingschef på Modernista.

Den fysiska boken släpps 1 december och ljudboken två veckor senare. Inläsare är skådespelaren Hedda Stiernstedt, som tidigare i år tilldelades Storytel Awards 2020 för Mats Strandbergs Slutet.

– Det känns såklart superkul att läsa in ett verk som blivit så hyllat, både som bok och nu som tv-serie, säger Hedda Stiernstedt.

Walter Tevis (1928–1984) var en amerikansk författare. Flera av hans romaner har blivit storfilmer – The HustlerThe Color of Money och The Man Who Fell to Earth – och 2020 adapterades hans The Queen’s Gambit som en originalserie från Netflix.

Boken bakom Netflix-serien

The queen's gambit

The queen's gambit

Boken bakom världssuccén!

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

När Beth Harmon i mitten av 1950-talet tvingas flytta till ett barnhem i Kentucky upptäcker hon snabbt två sätt att undfly sin omgivning: Att spela schack, och att ta de små grönvita piller som hon och de andra barnen får varje dag för att de ska hålla sig lugna.
Det blir snart uppenbart att Beth är ett underbarn med en exceptionell talang. Läs mer »

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »