Författaren Walter Tevis – bakom varje bra film finns en bättre bok

Queen's Gambit har gjort succé på Netflix, kanske den mest sedda serien i år. Nu släpps boken bakom tv-serien på svenska i nyutgåva med filmomslag. Bakgrundsfoto: iStock. Animation: Boktugg.

Queen’s Gambit har du garanterat hört talas om – men Walter Tevis? Ledtråd: han är författare till flera romaner som filmatiserats med framgång.

Det finns två Netflixserier det snackas om just nu på Facebook: Queen’s Gambit samt Kärlek & Anarki. Den förstnämnda handlar om schack och den sistnämnda om ett bokförlag. Kanske inte de mest väntade spelplanerna för att bygga spänning?

Framför allt verkar världen inte ha förutspått att det skulle bli sådant drag (!) i försäljningen av schackbrädor och schackböcker efter att Queen’s Gambit haft premiär. Den har varit en världssuccé och låg etta på Netflix amerikanska topplista de första 23 dagarna efter att den släppts, enligt Forbes.

Intressant i sammanhanget är att tv-serien bygger på en roman, skriven redan 1983 av den amerikanska författaren Walter Tevis. Inte hört hans namn? Damgambit (Wahlström & Widstrand) kom ut på svenska 1984 i översättning av Nille Lindgren. Samma år dog Tevis i lungcancer och en annan roman, betydligt mer omtalad, kom ut i USA: The Color of Money. Som däremot inte finns utgiven på svenska, vad vi lyckats finna.

Walter Tevis debutroman, The Hustler, kom ut redan 1959 och filmatiserades 1961 med Paul Newman i rollen som Fast Eddie och Jackie Gleason som Minnesota Fats. Filmen blev en succé både bland kritiker och biobesökare och fick flera Oscarsnomineringar. 

Uppföljaren till den filmen, The Color of Money, hade premiär 1986, efter Tevis död. I huvudrollerna fanns Paul Newman (som fick en Oscar) och Tom Cruise, filmen regisserades av Martin Scorsese. Tevis skrev ett filmmanus – men filmbolaget valde att skriva ett eget manus.

Ytterligare en av Tevis romaner har filmatiserats, sci fi-romanen The Man Who Fell to Earth som gavs ut 1963 och blev film 1976 samt 1987 som tv-film. Så varför dröjde det så länge innan någon gav sig i kast med Queen’s Gambit? 

Kanske för att det kändes tveksamt om ett schackparti kunde bli lika spännande som … biljard? Det är ytterligare ett bevis på att både filmer och böcker kan utspela sig i nästan vilken miljö som helst, bara det finns spännande karaktärer.

Den 1 december släpps The Queen’s Gambit: Boken bakom världssuccén återigen på svenska. Denna gång av Modernista och en titel mer anpassad till 2020 då Netflix är ett starkt försäljningsargument på framsidan av en bok. Ljudboken är inläst av Kristallen-vinnaren och Vår tid är nu-stjärnan Hedda Stiernstedt.

Fotnot: Denna text är tidigare publicerad i Boktuggs nyhetsbrev #254 som utkom i fredags. Missa inte våra nyhetsbrev i framtiden, prenumerera nedan.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL