Försäljning av schack och schackböcker ökar efter Netflix serie Queen’s gambit

Anya Taylor-Joy spelar huvudrollen i "The queen's gambit". Pressbild: Phil Bray/Netflix.

Nätbokhandeln Adlibris uppger att det finns en tydlig koppling mellan Netflix serie ”The queen’s gambit” och intresset för schackspel, som skjutit i höjden efter att serien haft premiär.

”The queen’s gambit”, med Anya Taylor-Joy i huvudrollen, är en amerikansk miniserie där Taylor-Joy spelar den lovande unga schackspelaren Beth Harmon. Den utspelar sig under 1950- och 60-talet.

I spåren av Netflixpremiären i slutet av oktober uppger Adlibris att försäljningen av schackbräden ökat med 500 procent. Försäljningen av boken Lär dig spela schack: 35 lätta och roliga övningar har gått upp med 400 procent. Främst verkar det vara kvinnor i åldrarna 36 till 55 som fått ett nyväckt schackintresse.

Även internationellt syns samma trend. Ebay meddelade förra veckan att sökningarna på schackbräden ökade med 273 procent under de första tio dagarna efter att serien haft premiär.

Boktugg tipsar: Kanske det är läge att köpa ett lyxigt schackbräde?

Dessutom: Nästa vecka släpper Modernista romanen som tv-serien baseras på – The Queen’s Gambit: Boken bakom världssuccén av Walter Tevis. Den kom ursprungligen ut redan 1983.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Tips på fler schackböcker

Schackspelarens bibel : från grundtekniker till klassiska mästardrag

Schackspelarens bibel : från grundtekniker till klassiska mästardrag

Vill du bli en schackmästare och behärska konungarnas urgamla spel? Här får du lära dig schackspelets nyckeltekniker och mästarnas klassiska drag, kombinationer, offer och bondestrukturer. Boken passar både nybörjare och mer avancerade spelare. I fler än 300 exempel visar författarna strategier för angrepp och försvar i spelöppningen, mittspelet och slutspelet. Läs mer »
Schackets mästare

Schackets mästare

Ulf Andersson är Sveriges stora världsstjärna inom schacket. Läs mer »
Lär dig spela schack : 35 lätta och roliga övningar!

Lär dig spela schack : 35 lätta och roliga övningar!

Schack är kul!

Här är boken för alla som vill lära sig spela schack eller som redan kan spela och vill utvecklas sitt spel. En rolig och innehållsrik guide med grunderna i schack.

35 roliga övningar med skiftande svårighetsgrad. Varje övning är tydligt illustrerad. Steg för steg visar boken vad du ska tänka på i olika situationer. Läs mer »
Minifakta om schack

Minifakta om schack

Den här boken är perfekt för alla som är nyfikna på schack. Vi får lära oss vad de olika schackpjäserna heter och hur de flyttas på brädet. Vi får också veta vad ”schack matt” egentligen betyder!
En serie extra lätta faktaböcker framtagna för de allra mest läsovana eleverna. Med lite text men mycket bilder uppmuntrar böckerna till läsning. Läs mer »
Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,