ANNONS

Anya Taylor-Joy spelar huvudrollen i "The queen's gambit". Pressbild: Phil Bray/Netflix.

Försäljning av schack och schackböcker ökar efter Netflix serie Queen’s gambit

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nätbokhandeln Adlibris uppger att det finns en tydlig koppling mellan Netflix serie ”The queen’s gambit” och intresset för schackspel, som skjutit i höjden efter att serien haft premiär.

”The queen’s gambit”, med Anya Taylor-Joy i huvudrollen, är en amerikansk miniserie där Taylor-Joy spelar den lovande unga schackspelaren Beth Harmon. Den utspelar sig under 1950- och 60-talet.

I spåren av Netflixpremiären i slutet av oktober uppger Adlibris att försäljningen av schackbräden ökat med 500 procent. Försäljningen av boken Lär dig spela schack: 35 lätta och roliga övningar har gått upp med 400 procent. Främst verkar det vara kvinnor i åldrarna 36 till 55 som fått ett nyväckt schackintresse.

Även internationellt syns samma trend. Ebay meddelade förra veckan att sökningarna på schackbräden ökade med 273 procent under de första tio dagarna efter att serien haft premiär.

Boktugg tipsar: Kanske det är läge att köpa ett lyxigt schackbräde?

Dessutom: Nästa vecka släpper Modernista romanen som tv-serien baseras på – The Queen’s Gambit: Boken bakom världssuccén av Walter Tevis. Den kom ursprungligen ut redan 1983.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

Tips på fler schackböcker

Schackspelarens bibel : från grundtekniker till klassiska mästardrag

Schackspelarens bibel : från grundtekniker till klassiska mästardrag

Vill du bli en schackmästare och behärska konungarnas urgamla spel? Här får du lära dig schackspelets nyckeltekniker och mästarnas klassiska drag, kombinationer, offer och bondestrukturer. Boken passar både nybörjare och mer avancerade spelare. I fler än 300 exempel visar författarna strategier för angrepp och försvar i spelöppningen, mittspelet och slutspelet. Läs mer »
Schackets mästare

Schackets mästare

Ulf Andersson är Sveriges stora världsstjärna inom schacket. Läs mer »
Spela och lär! : med minispel och schackvarianter

Spela och lär! : med minispel och schackvarianter

Det bästa sättet att lära sig spela schack, och träna schack, är att vara aktiv i spelsituationer. Det menar den internationella schackmästaren Jesper Hall som i den här boken på ett pedagogiskt sätt presenterar minispel och schackvarianter som tränar spelaren i schackspelets olika aspekter. Läs mer »

Lär dig spela schack : 35 lätta och roliga övningar!

Lär dig spela schack : 35 lätta och roliga övningar!

Schack är kul!

Här är boken för alla som vill lära sig spela schack eller som redan kan spela och vill utvecklas sitt spel. En rolig och innehållsrik guide med grunderna i schack.

35 roliga övningar med skiftande svårighetsgrad. Varje övning är tydligt illustrerad. Steg för steg visar boken vad du ska tänka på i olika situationer. Läs mer »
Minifakta om schack

Minifakta om schack

Den här boken är perfekt för alla som är nyfikna på schack. Vi får lära oss vad de olika schackpjäserna heter och hur de flyttas på brädet. Vi får också veta vad ”schack matt” egentligen betyder!

En serie extra lätta faktaböcker framtagna för de allra mest läsovana eleverna. Med lite text men mycket bilder uppmuntrar böckerna till läsning. Läs mer »
Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL