ANNONS

Kulturminister Amanda Lind. Foto: Fredrik Hjerling

Bokmässan Play invigs av kulturminister Amanda Lind

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Imorgon den 24 september drar Bokmässan 2020 igång, och till och med söndag sänds över 150 digitala programpunkter. Invigningen startar torsdag kl 08.45.

Bokmässan blir inte alls som vanligt i år, men ändå ett spännande arrangemang och för ovanlighetens skull är det gratis att lyssna på alla seminarier.


ANNONS


Imorgon, torsdag 24 september, invigs Bokmässan Play med ett tal av kulturminister Amanda Lind. Invigningen startar kl 08.45 och sänds från Fotografiska i Stockholm, i programspåret Demokratin.


ANNONS


– Jag är mycket glad att få inviga den digitala bokfest som Bokmässan är i år. Böcker är en av de starkaste symbolerna vi har för yttrandefrihet och demokrati. När människor i samhället får tillgång till fler perspektiv, till olika röster och uttryck, får vi ett rikare kulturliv och ett starkare samhälle, säger Amanda Lind, kultur- och demokratiminister.

Därefter följer en kavalkad av över 150 studiosamtal som sänds via Bokmässan Play, och flera externa scenarrangörer, som normalt sett brukar medverka på mässgolvet, förstärker programmet ytterligare.

– Vi välkomnar alla tittare och läsare till en play-tjänst, en guldgruva av både direktsända och förinspelade författarsamtal. Det är ett program som är skapat utifrån den starka svenska utgivningen som vi alla ska vara stolta över, kryddat med internationell stjärnglans. Jag hoppas att så många som möjligt tar del av samtalen, inspireras till läsning och upptäcker litteraturens magiska värld genom nya berättelser och romaner, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg.

Bokmässan Play pågår 24–27 september. Hela evenemanget är gratis för tittarna och nås via bokmassan.se. Eftersom sändningarna även går att titta på i efterhand behöver man för första gången inte välja bort något i Bokmässans programutbud. Samtalen direktsänds och spelas in utan närvaro av publik från flera olika studios, bland annat på Fotografiska i Stockholm, på Svenska Mässan i Göteborg, i Malmö och i New York.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Mor och dotter Holtti skrev en gemensam roman under coronakarantänen

Margareta Holtti och Lisa Holtti Claesson var båda isolerade under den värsta coronakrisen. Tillsammans började de fantisera ihop ett äventyr och lät pandemin sätta ramar för berättelsen.

Sommaren 2020 gick i coronapandemins tecken, och i likhet med många andra kunde Margareta och hennes man på grund av restriktionerna inte åka till sin sommarstuga på Åland.

– Jag kopplade på humorn för att få lite distans till det trista läget och skrev till mina barn att jag googlat på ”människosmugglare” men inte hittat några aktuella erbjudanden. Kanske någon av dem kunde hitta en lösning. Lisa tog sig för att med några dagars mellanrum skicka vykort till oss med det ena galna smugglingserbjudandet efter det andra. Jag hakade på och skrev till henne att vi inlett en mejlkonversation med två tanter som erbjudit oss skjuts på moped, berättar Margareta.

Mor och dotter började mejla texter till varandra som tog avstamp i den galna berättelsen om två pensionärer som försökte ta sig till sommarhuset med alla möjliga medel. Snart insåg de att de hade början till en bok.

– Triggade av varandra spottade vi ur oss det ena kapitlet efter det andra i ett rasande tempo. Vi skrev intensivt i fyra veckor. Det sjöd av idéer och formuleringar och blev en hel del skrivet även nattetid. Det växte fram organiskt för att vi kom in i ett gemensamt flow, säger Margareta.

(...) Läs hela artikeln »