Stulna historiska böcker av Newton och Galileo återfunna i Rumänien

De dyrbara böckerna hittades välinpackade och gömda under ett golv. Foto: Metropolitan Police.

De runt 200 litterära dyrgripar som stals under en spektakulär kupp i Storbritannien har nu återfunnits – under ett golv i ett hus på den rumänska landsbygden.

Bland böckerna finns originalutgåvor skrivna av bland annat astronomen Galileo, matematikern Isaac Newton och den spanska konstnären Francisco de Goya. Stöldgodset uppges vara värt över 28 miljoner kronor.

Böckerna stals i London 2017, genom att de misstänkta tjuvarna skar ett hål i taket på det hus där samlingen förvarades i väntan på att skickas till en internationell auktion. Tjuvarna ska sedan ha hissat sig ned genom taket med hjälp av vajrar, för att undvika rörelsesensorerna i lokalen, och till slut försvunnit samma väg som de kom.

Sedan dess har poliser från Storbritannien, Rumänien och Italien samarbetat med internationell polis och rättsväsende för att lösa fallet.

”De här böckerna är extremt värdefulla, och än viktigare: de är också oersättliga och av största vikt för det internationella kulturarvet”, säger den brittiske polisen Andy Durham i ett uttalande.

Den omfattande polisutredningen har nu resulterat i att tretton personer åtalats. Tolv av dessa har redan erkänt. Enligt polisen är de åtalade medlemmar i en rumänsk kriminell organisation, som också ska ligga bakom flera andra storskaliga stölder.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL