Hans Rosenfeldt är mest känd som en av skaparna av tv-serien "Bron". Nu är han aktuell med en ny kriminalserie i bokform, där första delen, "Vargasommar", ges ut i dagarna. Foto: Amir Nabizadeh/TT.

Ny gränsthriller för ”Bron”-författaren Hans Rosenfeldt – men nu i norr

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Först kom ”Saga Norén, länskrim Malmö”. Sedan den plågade engelska polisen Marcella. Nu presenterar Hans Rosenfeldt en ny hjältinna, den drygt 50-åriga polisen Hannah från Haparanda.

– Jag tänker inte så mycket på om det är män eller kvinnor jag skriver om, jag tänker mera mänskligt, säger Rosenfeldt en tidig morgon på ett fik på Kungsholmen i Stockholm.

Att säga att världssuccén ”Bron” förändrade livet för honom vore en underdrift. Numera är han en internationellt eftertraktad och uppskattad författare av både tv-serier och kriminalromaner. Tillsammans med kollegan Michael Hjorth har han skrivit sex böcker om den sexmissbrukande gärningsmannaprofileraren Sebastian Bergman (det kommer två böcker till i den serien).


ANNONS


Med ”Vargasommar” startar han nu en ny bokserie, där poliskvinnan Hannah i Haparanda får tampas med ryska och inhemska gangsters samt en dödligt träffsäker kvinnlig proffsmördare.

Kände för en kvinna

– Micke och jag fick inte ihop våra scheman, så då tänkte jag att jag skulle pröva på att skriva en bok själv under tiden. Vi har en manlig huvudroll i Sebastian-serien, och där reser de runt mycket. Då kände jag för en kvinnlig huvudroll som håller sig till en plats.

– Sedan kan det ju inte ske hur många mord som helst i en ort som Haparanda. Så lite kommer hon att röra på sig. I bok nummer tre hamnar hon i Ryssland.

Eftersom han pendlar mellan att skriva tv-manus och böcker, känner han att dessa båda jobb påverkar varandra?

– Ja, numera tänker jag mer i klipp och i scener. Jag tänker mera filmiskt numera.

”Kommit många propåer”

Det är ofrånkomligt att fråga Hans Rosenfeldt om ”Bron” och om det har kommit några propåer om att göra en fortsättning (det har gjorts sex olika remakes utomlands).

– Det har kommit många propåer. Jag tyckte att det var bra att sluta efter fyra säsonger. Det är få serier som håller för mera. Fast man vet ju aldrig. Man skulle ju kanske kunna avsluta med en film. Men då gäller det att någon kommer med en fantastiskt bra idé, och hittills har ingen kommit med en sådan.

”Inte sugen på en fyra”

Och den brittiska serien om Marcella, med Anna Friel i huvudrollen, är slut, i alla fall vad det gäller Hans Rosenfeldts medverkan.

– Jag är inte sugen på en fyra. Jag är klar.

Hur det blir med tv eller film när det gäller Sebastian Bergman- och Hannah-böckerna är inte klart, men det finns intresse från många håll.

– Det kom en förfrågan om att göra tv-serie av ”Vargasommar”, men jag tycker inte att en bok håller för en serie i åtta–tio avsnitt. Då blir den alltför utdragen. Det är bättre att vänta tills det finns fler böcker, säger han.

Text: Gunnar Rehlin/TT

Ny serie av Hans Rosenfeldt

Vargasommar

Vargasommar

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-09-23
  • ISBN: 9789113099170
Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

Fakta: Hans Rosenfeldt

Ålder: 56.

Bor: I Stockholm.

Familj: Hustrun Lotta.

Yrke: Författare. Tidigare bland annat nöjeschef på SVT.

Tidigare: Har skrivit tv-serier som ”Bron” och brittiska ”Marcella” och sex böcker tillsammans med Michael Hjorth om Sebastian Bergman.

Aktuell med: Vargasommar, den första boken om polisen Hannah Wester.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL