ANNONS

Björn Nilsson debuterar med släktkrönika från Hälsingland

Björn Nilsson. Foto: Privat

Varje sommar sedan jag föddes så har vi varit i min pappas hemtrakter i Hälsingland. Här träffades släkt och vänner varje sommar. På kvällarna så träffades man över en kopp kaffe och berättade historier från trakten. Ibland så slank det med en spökhistoria. Då gömde jag mig under täcket och hade svårt att somna.

Jag har skrivit berättelser under några år och har gått en kurs i skrivande på Birka Folkhögskola utanför Östersund. Det var fantastiskt roligt och inspirerande att få framföra sina texter och även höra på andras berättelser! Detta har hjälpt mig att få självförtroende att gå vidare.

Jag har funderat under några år på att ge ut en bok om min släkt. Min pappa efterlämnade berättelser från sin uppväxt och det han hade hört från tidigare generationer. Jag har släktforskat under lång tid och har samlat på mig mycket material. Det känns som slöseri om dessa historier bara skulle försvinna ut i tomma intet. Våra förfäder förtjänar denna uppmärksamhet!

Jag är numera pensionär och har jobbat inom telekom- och databranschen i hela mitt liv. Jag har skrivit många tekniska texter, manualer och studiehandledningar.

Jag hoppas att min debutbok om Mansjön kan intressera både släktingar och andra att läsa om vad som hände under dessa århundraden!

Mansjön : en berättelse och släktkrönika från Los i Hälsingland från 1600-talet till nutid

Mansjön : en berättelse och släktkrönika från Los i Hälsingland från 1600-talet till nutid

Mansjön är en sjö och gård i norra Hälsinglands skogar i trakterna kring Los, Voxna och Ovanåker. Gården ligger mycket vackert vid sjön med samma namn. Det har funnits människor här sedan stenåldern. Svedjefinnar kom hit på 1600-talet och nybyggare flyttade in på 1800-talet. Skogsbolagen köpte upp gårdarna och människorna blev arrendatorer. Läs mer »
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se