ANNONS

British Book awards två största priser går för första gången till svarta författare

Candice Carty-Williams. Foto: Lily Richards

Candice Carty-Williams och Bernardine Evaristo prisas av British Book awards i kategorierna årets bok och årets författare 2020.

Boken Queenie av Candice Carty-Williams har utsetts till årets bok av British Book awards. Romanen är Candice Carty-Williams debut och handlar om en svart ung kvinnas liv i London. I bedömningen tar man hänsyn till både hur boken är skriven, nytänkande vad gäller utgivning och hur väl titeln har sålt.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Candice Carty-Williams är den första svarta författare som tilldelas priset, vilket hon kommenterar som ”sorgligt och förvirrande”, men hon säger till The Guardian:

– I stort gör vinsten mig hoppfull om att även om jag är den första [svarta författare som får priset], så börjar branschen vakna och inse att jag varken borde eller kommer att bli den sista.

Bernardine Evaristo utsågs till årets författare, även hon den första svarta författare att prisas i sin kategori. Hon vann även i kategorin skönlitteratur med sin bok Girl. Woman. Other (som också fick Bookerpriset 2019, delat med Margaret Atwoods Gileads döttrar).

Årets krim och thriller gick till Min syster, seriemördaren av Oyinkan Braithwaite, som därmed vann över Lee Child och Val McDermid. Även denna kategori fick sin första svarta vinnare.

ANNONS

British Book awards, även kallat Nibbies, arrangeras av branschtidningen Bookseller. Utöver att prisa böcker, författare och illustratörer i olika kategorier utses också ett antal branschpriser, som årets återförsäljare, årets redaktör, årets marknadsföringskampanj och årets litterära agent.

Här hittar du alla vinnare.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se