ANNONS

Margaret Atwood och Bernardine Evaristo delar på Bookerpriset 2019

Den brittiska författaren Bernardine Evaristo med boken "Girl, woman, other" som ger henne ett delat Bookerpris (foto: Tolga Akmen/AFP/TT) med Margaret Atwood (foto: Alastair Grant/AP/TT).

Margaret Atwood och Bernardine Evaristo vinner årets Bookerpris (2019). Det är blott tredje gången i prisets 50-åriga historia som två författare får dela på den prestigefyllda utmärkelsen.

Den kanadensiska författaren Margaret Atwood får priset för Gileads döttrar och den brittiska författaren Bernardine Evaristo vinner för Girl, Woman, Other.

– Jag är den första svarta kvinnan som vinner det här priset, sade Bernardine Evaristo vid prisceremonin i London på tisdagskvällen, ett uttalande som möttes av publikens jubel.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

De två författarna får dela på prissumman på 50 000 pund, motsvarande 620 000 kronor.

Bryter mot regel

Bookerprisets regler säger att priset inte får delas, en regel som började gälla efter att priset senast delades av två författare – 1992. Men juryn såg det i år som omöjligt att välja endast ett av de två författarnas verk och valde därför att bryta mot regeln.

ANNONS

– Jag trodde att jag var för gammal och jag behöver inte uppmärksamheten. Det hade varit pinsamt om jag stod ensam här så jag är glad att du också står här, sade Margaret Atwood och vände sig till Bernardine Evaristo.

Andra gången för Atwood

Gileads döttrar är Margaret Atwoods uppföljare på bästsäljaren ”Tjänarinnans berättelse” från 1985. Det är andra gången Atwood vinner Bookerpriset, första gången var 2000 för ”Den blinde mördaren”.

Girl, Woman, Other är Bernardine Evaristos åttonde roman och följer tolv svarta brittiska kvinnor över ett tidsspann på 100 år. Bernardine Evaristo har tidigare mottagit en rad litterära utmärkelser för sitt författarskap.

Bookerpriset delas ut årligen till den författare som under året har skrivit den, enligt juryn, bästa romanen med engelska som originalspråk. Oskar Carlsson/TT

Fakta: De var nominerade

Margaret Atwood: ”Gileads döttrar”

Salman Rushdie: ”Quichotte”

Chigozie Obioma: ”Minoritetsorkestern”

Lucy Ellman: ”Ducks, Newburyport”

Bernardine Evaristo: ”Girl, woman, other”

Elif Shafak: ”10 minutes 38 seconds in this strange world”

LÄS MER: De nominerade till Bookerpriset 2019


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se