Margaret Atwood och Bernardine Evaristo delar på Bookerpriset 2019

Den brittiska författaren Bernardine Evaristo med boken "Girl, woman, other" som ger henne ett delat Bookerpris (foto: Tolga Akmen/AFP/TT) med Margaret Atwood (foto: Alastair Grant/AP/TT).

Margaret Atwood och Bernardine Evaristo vinner årets Bookerpris (2019). Det är blott tredje gången i prisets 50-åriga historia som två författare får dela på den prestigefyllda utmärkelsen.

Den kanadensiska författaren Margaret Atwood får priset för Gileads döttrar och den brittiska författaren Bernardine Evaristo vinner för Girl, Woman, Other.

– Jag är den första svarta kvinnan som vinner det här priset, sade Bernardine Evaristo vid prisceremonin i London på tisdagskvällen, ett uttalande som möttes av publikens jubel.

De två författarna får dela på prissumman på 50 000 pund, motsvarande 620 000 kronor.

Bryter mot regel

Bookerprisets regler säger att priset inte får delas, en regel som började gälla efter att priset senast delades av två författare – 1992. Men juryn såg det i år som omöjligt att välja endast ett av de två författarnas verk och valde därför att bryta mot regeln.

– Jag trodde att jag var för gammal och jag behöver inte uppmärksamheten. Det hade varit pinsamt om jag stod ensam här så jag är glad att du också står här, sade Margaret Atwood och vände sig till Bernardine Evaristo.

Andra gången för Atwood

Gileads döttrar är Margaret Atwoods uppföljare på bästsäljaren ”Tjänarinnans berättelse” från 1985. Det är andra gången Atwood vinner Bookerpriset, första gången var 2000 för ”Den blinde mördaren”.

Girl, Woman, Other är Bernardine Evaristos åttonde roman och följer tolv svarta brittiska kvinnor över ett tidsspann på 100 år. Bernardine Evaristo har tidigare mottagit en rad litterära utmärkelser för sitt författarskap.

Bookerpriset delas ut årligen till den författare som under året har skrivit den, enligt juryn, bästa romanen med engelska som originalspråk. Oskar Carlsson/TT

Fakta: De var nominerade

Margaret Atwood: ”Gileads döttrar”

Salman Rushdie: ”Quichotte”

Chigozie Obioma: ”Minoritetsorkestern”

Lucy Ellman: ”Ducks, Newburyport”

Bernardine Evaristo: ”Girl, woman, other”

Elif Shafak: ”10 minutes 38 seconds in this strange world”

LÄS MER: De nominerade till Bookerpriset 2019

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL