3 frågor till LB Förlags nya förlagskoordinator Emma Andersson

Emma Andersson. Foto: Maria Martinsson

LB Förlag har anställt Emma Andersson som förlagskoordinator. Hon har en bakgrund från både Pocket Shop och Bonnierförlagen.

Emma Andersson har börjat en ny tjänst som förlagskoordinator på LB Förlag. Hon kommer närmast från en roll som butikschef på Pocket Shop Sky City, Arlanda. Tidigare har hon också arbetat som redaktör inom Bonnierförlagen, på Bokförlaget Forum och Lovereads.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Hej Emma! Du har gått från förlag till bokhandel till förlag igen, från redaktör till butikschef till koordinator – vad tänker du om den karriärbanan?
– Mitt första steg in i förlagsbranschen var som praktikant på Månpocket, och jag är glad att Klara Johansson tog in mig när jag bara var 23 år utan en färdig kandidatexamen. Jag fick sedan möjlighet att fortsätta på Forum som projektanställd förlagsassistent med redaktionella uppgifter, och efter den tiden blev jag sugen på att bredda mig och lära mig mer om hur branschen fungerande. Jag har haft en otroligt lärorik tid som butikschef på Pocket Shop och fått erfarenheter som känns bra att ta med mig in i mitt arbete på LB. Jag har haft direktkontakt med bokköpare varje dag i ett år och fått en bredare förståelse för hur fysiska butiker tänker kring försäljning och exponering av titlar. Men jag har saknat det fartfyllda och varierande arbetet på förlag och kände att jag ville tillbaka. Är väldigt glad att möjligheten hos Louise (Bäckelin, förlagschef på LB) dök upp.

Vad kommer att bli dina arbetsuppgifter på LB Förlag?
– Jag kommer att vara involverad i det mesta, både i det redaktionella arbetet och i produktion- och marknadsled. Min uppgift är att hålla alla bollar i luften och jag ansvarar även för våra sociala medier och hemsida. Och så kommer jag förstås att vara delaktig i vårt sökande efter ännu fler starka författarskap. På ett litet förlag som LB, gör alla mer eller mindre allt.

Hur känns det att börja ett nytt jobb mitt i coronakrisen, får du börja med att jobba hemifrån eller hur ser vardagen ut?
– I och med att vi bara är tre personer som arbetar på förlaget jobbar vi fortfarande från kontoret. Det hade i princip varit omöjligt för mig att börja jobba och sätta mig in i allt hemifrån.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.