ANNONS

Almapristagaren Baek Heena: Jag har aldrig haft sån tur

Den sydkoreanska Alma-pristagaren Baek Heena bygger själv alla miljöer och gör figurerna till sina bilderböcker. Pressbild: Almapriset.

Hon bygger miniatyrvärldar och gör sedan filmiska bilderböcker. Årets Almapris om fem miljoner kronor går till den sydkoreanska bilderbokskonstnären Baek Heena.
– Jag är så lycklig, jag kan nästan inte tro det, säger hon till TT.

När Almajuryn äntligen lyckades nå Baek Heena i Seoul, en halvtimme före tillkännagivandet i Stockholm, satt hon i en väns bil. De hade varit och köpt mat åt barnen som är hemma på grund av coronaviruset. Baek Heena befann sig i ett tillstånd av extrem utmattning efter att ha förlorat en strid om rättigheterna till sin debutbok, berättar hon.

ANNONS

Molnbullar, den titel som finns utgiven på svenska, har blivit en stor framgång både i hemlandet och internationellt. Redan när boken kom 2005 blev hon utsedd till årets illustratör på barnboksmässan i Bologna.

– Eftersom jag var nybörjare skrev jag på ett kontrakt där jag gav min copyright och min royalty till min förläggare och nu stred jag för att få den tillbaka. Nya författare har ingen särskilt bra position när de ska skriva kontrakt. Oftast måste de skriva under väldigt dåliga kontrakt, precis som jag gjorde. Jag hade inget val.

Tog striden

Baek Heena, i dag en av Sydkoreas mest berömda bilderbokskonstnärer med 13 böcker bakom sig, berättar att hon kände sig tvungen att ta striden, inte minst för alla debutanters skull, även om hon visste att hon inte skulle vinna.

– Jag var i väldigt dålig form och förlorade all min energi, jag kände mig helt utmattad men så fick jag det här telefonsamtalet från juryn. Jag kan fortfarande inte tro att det är sant, jag har aldrig haft en sådan här tur i hela mitt liv.

ANNONS

Baek Heena bygger små miniatyrvärldar med egna händer. Hon gör rum, möblemang och inte minst figurerna, till den allra senaste, ”I am a dog”, 50 små hundar i lera. Även om hon som ung studerade animation vid California Institute of the Arts var det bilderboken som blev hennes konstart.

– Jag fokuserar bara på läsarna, jag försöker underhålla dem, det är hela mitt fokus, säger Baek Heena som alltid har tyckt om att berätta historier.

– Jag vill göra läsarna glada och upplyfta snarare än att förmedla ett budskap.

”Med utsökt känsla för material, miner och gestik iscensätter Baek Heenas filmiska bilderböcker berättelser om barns ensamhet, möten och gemenskap” skriver Almaprisets jury. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Mamman gjorde allt

Den första boken gjorde hon när fått sin dotter. Inspirationen hämtade hon från sin egen barndom och sin mamma som bakade, lagade all mat och sydde barnens kläder. Historien handlar om två kattsyskon som en regnig dag tar med en bit moln hem till sin mamma som bakar magiska bullar av det. Till boken byggde Baek Heena upp sitt eget barndomshem i miniatyr.

– Det tar mycket tid, men är ändå mycket enklare än att göra animerad film.

– Till de senaste böckerna har jag hämtat mycket från mina egna barn, säger hon och berättar att ”Den magiska godiskulan” är inspirerad av hennes son och hans svårigheter att få kompisar.

Prisutdelningen skulle ha ägt rum på Konserthuset i Stockholm den 1 juni men på grund av coronaviruset är ceremonin uppskjuten till ett ännu obestämt datum.

Text: Erika Josefsson/TTHilda Djupenström/TT

Fakta: Baek Heena

Baek Heena (beroende på hur koreanskan transkriberas, även Hi-na Paek, Baak Hee-na och Baek Hee-na) är en sydkoreansk barnboksillustratör med bakgrund inom filmanimering. Hon föddes 1971 i Seoul, och är en bästsäljande författare i hemlandet och i hela Asien.

Baek Heena fick sitt genombrott med boken “Cloud bread”, som 15 år senare gavs ut på svenska (2019) med titeln Molnbullar på Trasten förlag. Bokens huvudfigurer, små katter, har på den asiatiska marknaden blivit leksaker och fått en egen tv-serie.

Barnboksillustratören har även gett ut en rad verk med koreanska titlar, men som marknadsförs internationellt som följande: ”Moon sherbet” (2011), ”Magic candies” (2017), ”The strange visitor” (2018) och ”Bath fairy” (2012).

Fakta: Almapriset

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne instiftades av den svenska regeringen efter Astrid Lindgrens död 2002. Priset förkortas Alma efter det engelska namnet Astrid Lindgren Memorial Award.

Priset ges till personer eller organisationer som verkar i Astrid Lindgrens anda och som värnar demokratiska värderingar. Pristagarna utses av en jury som består av tolv medlemmar, däribland författare, litteraturkritiker, litteraturvetare, illustratörer och bibliotekarier. Pristagarna tilldelas en prissumma på fem miljoner kronor, vilket gör priset till världens största pris för barn- och ungdomslitteratur.

Priset delas ut i Stockholm i slutet av maj/början av juni som avslutning på Almaveckan, under vilken pristagarna besöker olika städer i Sverige och Europa. Programmet innehåller föreläsningar, workshops och möten. Syftet är att ge en bred bild av pristagarens verk och bidrag till litteraturen. Dessutom uppmärksammas barns läsning och skapande för barn som konstform.

I fjol gick priset till den belgiske författaren Bart Moeyaert och året dessförinnan gick priset till amerikanska Jacqueline Woodson.

240 kandidater från 67 länder var nominerade till årets pris. Storbritannien har flest namn på listan med 20 nominerade. Därefter kommer Sverige med 13, däribland Pija Lindenbaum, Cecilia Torudd, Ilon Wikland och Eva Lindström.

Fakta: Almapristagare

De senaste fem åren har priset gått till:

2020 Baek Heena, Sydkorea

2019 Bart Moeyaert, Belgien

2018 Jacqueline Woodson, USA

2017 Wolf Erlbruch, Tyskland

2016 Meg Rosoff, USA, bosatt i Storbritannien

2015 Läsorganisationen Praesa, Sydafrika

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se