ANNONS

Jens Lapidus lämnade coronadrabbat Mallorca: ”Läsande för barn viktigare än någonsin”

Barnboksdebuterande författaren Jens Lapidus bodde fram tills nyligen på Mallorca med sin familj. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Från undre världen till skolgården. Mitt under coronakrisen debuterar deckarförfattaren Jens Lapidus med två barnböcker om en tjuvliga.
– Läsande för barn är viktigare än någonsin, säger författaren som fram tills nyligen bodde i det svårt virusdrabbade Spanien.

Jens Lapidus räfsar löv i trädgården på landet utanför Stockholm. I vanliga fall bor han med sin familj på Mallorca, men efter det att coronakrisen bröt ut och Spanien införde utegångsförbud valde de att ta ett av de sista planen hem till Sverige. Han beskriver läget på Mallorca som tufft, särskilt för de barn som inte får lämna sina hem.

– Allt gick så fort att man knappt hann reagera, säger han om utvecklingen.

Känd för deckare

Samtidigt är Jens Lapidus just nu dubbelt bokaktuell. I april ges de två första delarna i hans och illustratören Gustaf Lords nya barnboksserie om Dillstaligan ut, Konstkuppen och Juvelkuppen.

ANNONS

Att skriva för barn är helt ny mark för Jens Lapidus, som framför allt är känd som deckarförfattare. Sedan debuten med bästsäljaren ”Snabba cash” 2006 har han gett ut en rad spänningsromaner för vuxna. Idén att testa att skriva en barnbok fick han på en litteraturkryssning för drygt ett år sedan.

– Jag drabbades av stark déjà vu, som i filmen ”Måndag hela veckan”, och kände att jag behövde göra något annorlunda. Jag skrev nästan hela första boken i ett flow, det var kul, säger Jens Lapidus.

Saknat barnperspektiv

Böckerna om Dillstaligan handlar om uppfinningsrike Jonathan, gränslöse Zasha och starka Bollan, ett kompisgäng som bor i en fiktiv Stockholmsförort och där bildar en tjuvliga.

Inspiration har Jens Lapidus hämtat från dels de ”crazy” böcker som han själv läste som liten, däribland ”Karlsson på taket” och ”Loranga, Masarin och Dartanjang”, dels de mer samtida barnböcker som han under de senaste åren har läst för sina egna barn, om mysterier och detektivklubbar. Själv ville han skriva ur ett perspektiv som han saknat i barnlitteraturen.

– Att jag skriver om en tjuvliga hänger samman med mitt övriga skrivande, där jag har försökt skildra skeenden från andra hållet och brott ur de som begår brotts perspektiv. Men det här är en betydligt snällare variant, säger han.

Karta över den fiktiva Stockholmsförorten Dillsta i barnboken ”Dillstaligan: Juvelkuppen” av Jens Lapidus och Gustaf Lord. Illustration: Gustaf Lord.

Moraliska frågor

Bland de stölder som kompisarna i Dillstaligan planerar finns en samling suddgummin, översittarens överblivna leksaker och mackor att ge till tiggaren utanför matbutiken. Jens Lapidus vill att böckerna ska väcka diskussioner om rätt och fel, hemma såväl som i klassrummet.

– Får man stjäla? För att moraliskt intressanta frågor ska uppstå måste man röra sig i ett gränsland. Många barnböcker skildrar hjältar som alltid gör rätt, men jag ville hitta det skevande, det mänskliga, det lite svåra. Jag har velat skriva på ett sätt som är tillgängligt för barn, kul och spännande, men ändå beröra frågor att tänka vidare kring, som: Varför finns det människor som behöver tigga? Hur kan man hjälpa dem?

Undviker bebisspråk

En annan utmaning med att skriva barnböcker har enligt Jens Lapidus varit språket. För att hitta rätt nivå har han tagit hjälp av sina egna barn.

– Det får inte bli bebisspråk och inte heller överpedagogiskt. Man får lita på att barnen förstår, säger han.

Nu har Jens Lapidus hittat sin barnboksform. Han skriver gärna fler böcker om Dillstaligan. Att de två första ges ut mitt under coronakrisen är ”så klart inte optimalt”, säger han. Samtidigt kan han se fördelar med det.

– Jag kan känna att läsande för barn just nu är viktigare än någonsin.

Text: Matilda Källén/TT

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Fakta: Jens Lapidus

Född: I Stockholm 1974.

Bor: På Mallorca.

Familj: Fru och tre barn.

Karriär: Tidigare verksam som advokat. Debuterade som författare 2006 med spänningsromanen ”Snabba cash”, vilken fyra år senare filmatiserades med Joel Kinnaman i huvudrollen. Har skrivit sex deckare, en serieroman och en novellsamling. Var en av skaparna bakom tv-serien ”Advokaten” som sändes 2018.

Aktuell: Med två barnböcker för lågstadieåldern tillsammans med illustratören Gustaf Lord: ”Dillstaligan: Konstkuppen” och ”Dillstaligan: Juvelkuppen”. Skriver också på en ny bok för vuxna med planerad utgivning senare i år.

Jens Lapidus nya barnboksserie

Juvelkuppen

Juvelkuppen

Jonathan har alltid gillat att hänga på sitt rum och meka med sina uppfinningar. Tills han lär känna Zasha och de bildar Dillstaligan – enligt vissa ett tjuvgäng i det godas tjänst. Läs mer »

Konstkuppen

Konstkuppen

Mamma tjatar på att Jonathan ska ut och hitta på något, men vad? Han har inte någon kompis i kvarteret och han sitter helst inne och mekar med sina uppfinningar. Det vill säga, tills Zasha flyttar in huset. Och börjar i Jonathans klass. Då börjar det hända grejer och vips har de bildat Dillstaligan: ett tjuvgäng – enligt vissa i det godas tjänst. Läs mer »

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se