ANNONS

Amanda Lind om eventuellt stödpaket till kultursektorn: ”Vi jobbar intensivt”

Kulturminister Amanda Lind (MP). Arkivbild: Pontus Lundahl/TT.

Många författare vittnar om hur alla framträdanden under våren bokats av. Men kulturminister Amanda Lind (MP) har ännu inte kunnat presentera något stödpaket riktat direkt till kultursektorn.
– Men vi jobbar intensivt för att kunna presentera fler förslag, säger hon till TT.

Uppdaterat: Regeringen lanserar krispaket på 500 Mkr till kulturen.

Boktugg har tidigare skrivit om hur författare tappar stora delar av sin inkomst när skolor, bibliotek och andra arrangörer bokar av framträdanden som en effekt av coronakrisen.

Såväl Klys som Musikerförbundet har efter möten med berörda ministrar lämnat in gedigna listor på förslag på stödåtgärder som skulle hjälpa frilansande medlemmar utan a-kassa som har fått alla vårens jobb raderade.

– Jag utgår från att man agerar omgående som man gör med andra branscher, vi kommer ju att få en anstormning på de sociala trygghetssystemen annars från musiker och kulturarbetare som inte kan betala hyror och inte har pengar till mat, säger förbundsordförande Jan Granvik.

ANNONS

Åtgärdslistan från paraplyorganisationen Klys, Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd, är ännu längre och ordförande Marika Lagercrantz beskriver ett kulturliv som går på knäna.

Inte för kultursektorn

Båda vittnar om hur kultursektorn har svårt att tillgodogöra sig det generella stödpaket som regeringen hittills presenterat. Amanda Lind framhåller dock att regeringens beslut att under två veckor ta över sjuklöneansvaret gör det möjligt även för kulturbranschens egenföretagare att vara sjukskrivna.

TT: Men hur ska de klara sin försörjning? Kommer ni med ett stödprogram direkt riktat till kulturbranschen?
– Regeringen är medveten om de väldigt speciella förutsättningar som kulturlivet lever under, det jag kan säga är att vi jobbar med en mängd olika förslag och inte har uteslutit något, säger Amanda Lind.

TT: Både Klys och Musikerförbundet efterlyser en uppluckring av a-kassereglerna för att frilansare med egen firma ska kunna stämpla. Norge har redan genomfört detta, liksom ett stödpaket på 300 miljoner norska kronor, kan inte Sverige också göra det?
– Vi utesluter inga åtgärder i nuläget, vi tittar på en mängd olika förslag om hur vi kan värna jobben i Sverige, det gör även arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Flyget har redan fått

TT: Flyget har redan fått specifikt branschstöd, kan inte kulturen också få det?
– Vi utesluter ingenting. Det är en väldigt svår situation för kultursektorn nu, det är många frilansare som tappat sin kommande planerade försörjning från en dag till en annan, samtidigt som många står utanför de ordinarie trygghetssystemen.

TT: Diskuterar ni förslag som ökat stöd till Författarfonden och Konstnärsfonden?
– Det är några av de förslag som är uppe, jag tror att det kan komma att behövas åtgärder både på kort och lång sikt. Kulturen är som viktigast när samhället befinner sig i utmanande situationer, men alla konkreta förslag får jag be att återkomma till.

Amanda Lind har efter intervjun med TT tillsammans med Christer Nylander (L), ordförande i riksdagens kulturutskott, kallat till en presskonferens fredag 20 mars.

Text: Erika Josefsson/TT och Boktugg

Fakta: Klys förslag i urval

  • Särskilda krismedel till Konstnärsnämnden och Författarfonden.
  • Särskilda krismedel till kulturinstitutioner och arrangörer samt fria grupper inom samtliga konstområden för att bibehålla den kulturella infrastrukturen.
  • Särskilda krismedel till Författarcentrum och övriga så kallade centrumbildningar som representerar 11 000 frilansare. Bland annat för att utveckla digitala arbetssätt gentemot till exempel skolor.
  • Utökade möjligheter för att låta en enskild firma vila och i stället stämpla. Likaså ta bort kravet på att avveckla verksamhet och sälja utrustning för att få stämpla.
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6200 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se