Oseriösa utgivare försöker tjäna pengar på tvivelaktiga böcker om Coronaviruset

På Amazon finns det tusentals böcker om Coronaviruset. Överlevnadsguider, mer eller mindre seriösa. Illustration: iStock. Montage: Boktugg.

En sökning på ”coronavirus” hos nätbokhandlarna ger över 1000 (!) träffar på Amazon. Mängder av guider utlovar tips för överlevnad, men många är rena bondfångeriet. En del av dessa finns även på Bokus och Adlibris.

Redan förra veckan publicerade sajten Undark en granskning av hur snabbt producerade böcker försöker tjäna pengar på rädslan för Coronaviruset, denna publicerades även av Slate.

Inte bara Amazon utan även andra nätbokhandlare är drabbade, konstaterade Undark. Sajten tittade bland annat på titlar som Coronavirus 101: Everything You Should Know to Avoid Illness and Protect Yourself from the Wuhan 2020 Outbreak och Coronavirus and Face Masks: The Truth som uppgavs ha en Dr. Zoe Gottlieb som medförfattare.

Men denne Dr. Zoe är uppenbarligen fejkad, då bilden på hennes författarsida var tagen från en bildbank och de vetenskapliga publikationerna hon påstås ha skrivit inte går att hitta. Efter att Undark ställt frågor om Gottlieb listades böckerna som ”out of print” och verkar nu ha raderats helt.

Uppenbarligen finns det dock gott om andra böcker i ämnet, och det är svårt att veta vilka som faktiskt är seriösa och vilka som är rent bondfångeri.

Även hos svenska nätbokhandlare hittar man Coronalitteratur. En sökning på ”coronavirus” ger 67 träffar på Bokus och 48 träffar hos Adlibris. Nu är många av dessa faktiskt äldre, men 26 av böckerna på Bokus är utgivna 2020.

Bland de märkligare titlarna vi snubblar över när vi bläddrar i listan på Amazon är Warfare Prayers Against The Coronavirus som redan i beskrivningen slår fast att det bara finns ett sätt att hindra spridningen av Coronaviruset – att be. ”Jesus är känd för att vända på saker. Han är känd för att utföra mirakel. Han är den enda lösningen på Coronaviruset”, skriver författaren Juanita Smith och lovar att boken innehåller strategiska böner för att bekämpa virusutbrottet. Just denna bok har bara en stjärna och verkar inte ha blivit en bästsäljare till skillnad från andra titlar som synts på Amazons topplista, enligt Undark.

I Undarks granskning nämns även författaren Malik Hill, Ph.D som skrivit en rad böcker om husdjur och Coronaviruset. Titlar som Canine Coronavirus: Everything a Dog Lover Needs to Know eller Lapine Coronavirus: Everything a rabbit lover needs to know. Liknande böcker finns om hästar och akvariefiskar (!) och ska förstås spela på rädslan hos djurvänner. Hills böcker säljs på Bokus och Adlibris (där de dock listas som tillfälligt slut) för 300 kronor styck och uppåt. Risken att svenska läsare ska luras är kanske inte så stor då böckerna saknar beskrivning här.

På Bokus får man dessutom tips om att tillsammans med Hills tveksamma bok The Truth About the Coronavirus in Spain (utgiven 21 februari 2020), som utlovar sanningen om Coronaviruset i Spanien, rekommendationen att även köpa en bok utgiven på storförlaget Springer med titeln Coronaviruses and their Diseases av David Cavanagh och T David K Brown (utgiven 2012) som uppenbarligen verkar vara seriös.

Två böcker som Coronaviruset för nästan 2000 kr – som hittat? Faktum är att den andra dyrare (till höger) är seriös, den första verkar vara bondfångeri.

Den som ska köpa en bok om Coronavirus bör vara lika försiktig som den som söker information och råd i sitt Facebookflöde.

Självklart finns det också produkter i non-books-segmentet. Någon har tänkt till och producerat en anteckningsbok med den sökoptimerade titeln CORONA VIRUS: Notebook Without Coronavirus, The Wuhan, Survival, Manual Books, No Panic, Anty Virus, Pandemic Corona Virus och vi kan inte undanhålla er beskrivningen (vår översättning):

”En anteckningsbok för att övervaka din och dina älskades hälsa. Skriv ner din temp, känsla, vad du vill. Låt inte viruset bekämpa det. Den här anteckningsboken kommer att hjälpa dig. Skydda dina älskade! Mjukt omslag och 110 sidor med linjer och perfekt hantverk kommer att hjälpa dig att enkelt och säkert hantera viruset”.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.